Η Φωτίου για το νομοσχέδιο σχετικά με την έναρξη του νέου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

 

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης όλων των προνοιακών επιδομάτων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο», καθώς θα μπορεί πια η κεντρική διοίκηση να γνωρίζει «τι συμβαίνει, παντού, ακόμα και σε όλα τα ιδρύματα ακόμα και στα εκκλησιαστικά ιδρύματα». Το κόστος γι’ αυτό το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ.

 

Η κ. Φωτίου, αναφερόμενη για το νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα παροχών πρόνοιας, που κατατέθηκε στη Βουλή, εκτίμησε ότι είναι «υπέρ της διαφάνειας», καθώς θεώρησε ότι έτσι «θα μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς να έρχονται οι άνθρωποι στον βουλευτή, ή τον υπουργό ή τον δήμαρχο και να παρακαλάνε να βάλουν κάπου τον πατέρα τους».

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄85)», η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα τρία αρχεία/μητρώα που δημιουργούνται στην Ελλάδα.

Το πρώτο αρχείο θα είναι αυτό που θα ενοποιεί όλες τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στην χώρα (με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όπως διαβεβαίωσε η υπουργός) , δηλαδή το Taxis, την ΗΔΙΚΑ, το Ήλιος, την Εργάνη και όλους τους φορείς που δίνουν Προνοιακά Επιδόματα. Ο στόχος είναι ο κάθε πολίτης να πηγαίνει σε ένα Κέντρο Κοινότητας, το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε Δήμο και θα το ‘τρέχουν’ 750 νέοι υπάλληλοι οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, «και με το ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ του θα πληροφορείται τι παίρνει και τι δικαιούται». Στην ίδια βάση δεδομένων θα μπουν και οι «ωφελούμενοι» δηλαδή έξι κατηγορίες όπως είπε η κ. Φωτίου (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, άστεγοι, άποροι, περίπου 700.000 δικαιούχοι Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης).

Το άλλο αρχείο που θα είναι έτοιμο μέχρι τον Απρίλιο θα καταγράψει όλα τα Ιδρύματα της χώρας, είτε είναι ΝΠΔΔ, είτε ΝΠΙΔ (ποια είναι, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, πόσες θέσεις έχουν κλπ).

Το 3ο αχρείο θα είναι η βάση δεδομένων όλων των προγραμμάτων χρηματοδότησης που υπάρχουν στην χώρα (ΕΣΠΑ, ΤΕΒΑ, δομές φτώχειας, προϋπολογισμός).
Όπως είπε η κ. Φωτίου το εν λόγω νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο από το 2012.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντώντας σε επικρίσεις από την πλευρά του ΚΚΕ διαβεβαίωσε ρητά ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα μέσω του μηχανισμού. «Εμείς δεν θα κόψουμε κανένα επίδομα», είπε.

Για το ίδιο θέμα, ο γγ Πρόνοιας, κ. Δημήτρης Καρέλας, τόνισε νωρίτερα ότι «η έναρξη του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο ξεκινά την 1/1/2017 προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού που ουσιαστικά θα σχεδιάζει οριζόντιες πολιτικές κοινωνικής ένταξής. Με αυτό το συντονιστικό όργανο θα έχουμε ένα πλήρη έλεγχο των κονδυλίων», και υπογράμμισε πως «μέριμνα της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσουμε το πελατειακό κράτος».

Μιλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, ο κ. Καρέλας τόνισε πως θα ιδρυθούν 254 κέντρα κοινότητας, σε 272 δήμους. Στα κέντρα αυτά θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να πηγαίνει και οι υπάλληλοι που θα τα στελεχώσουν θα έχουν ένα πλήρες πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα βλέπουν πιο είναι το κοινωνικό προφίλ του πολίτη που τους προσεγγίζει και θα μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους θέτουν.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καρέλλα, από τον Ιανουάριο ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν προκηρυχθεί 750 θέσεις μέσω ΑΣΕΠ για τη στελέχωση των κέντρων κοινότητας.(πηγή)  ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ μέσα από εκατοντάδες αγγελίες εργασίας ΕΔΩ