ΑΦΜ και σε παιδιά 12 ετών και πάνω δρομολογεί η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών εντός του 2023.
Σήμερα, η απόδοση ΑΦΜ γίνεται σε κάθε φορολογούμενο αμέσως μόλις ενηλικιωθεί και συγκεκριμένα μόλις κλείσει τα 18 έτη ηλικίας, αλλά όχι αυτόματα.
Η απόδοση γίνεται κατόπιν αίτησης του ιδίου σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, που λειτουργεί στην διαδικτυακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε. myAADE, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki.
Επίσης, ΑΦΜ μπορεί να αποδοθεί και σε ανήλικο κατόπιν αίτησης ενός εκ των γονέων του, ενώ αυτόματη απόδοση ΑΦΜ όμως, χωρίς να τον ζητήσει ο φορολογούμενος, δεν γίνεται σε κανέναν.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, στόχος είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό «να μπορέσουμε να δώσουμε αυτόματα ΑΦΜ στα ανήλικα παιδιά, από 12 ετών και πάνω».
Τι αναφέρει η ΑΑΔΕ για την έκδοση ΑΦΜ
Δικαιολογητικά
Για να λάβετε ΑΦΜ συμπληρώνετε και υποβάλλετε την ψηφιακή αίτηση απόκτησης ΑΦΜ, την οποία θα βρείτε στην πλατφόρμα των ραντεβού και συνυποβάλλετε σε αυτήν τα παρακάτω δικαιολογητικά κατά περίπτωση:
Στοιχείο ταυτότητας, όπως αστυνομική ταυτότητα, στρατιωτική κ.λπ., διαβατήριο σε ισχύ, Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς κ.λπ. κατά περίπτωση.
Άδεια διαμονής σε ισχύ ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι διαμένετε νόμιμα στη χώρα σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
– Στις περιπτώσεις ανηλίκων φυσικών προσώπων απαιτείται α) η ρητή συγκατάθεση και των δύο ασκούντων τη γονική μέριμνα με σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους σε περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παρουσίας τους ή β) η δικαστική απόφαση για τον ασκούντα την επιμέλεια ή γ) το έγγραφο για τον νόμιμο κατά περίπτωση εκπρόσωπο.
– Για τα ανήλικα ημεδαπά φυσικά πρόσωπα κάτω των δώδεκα (12) ετών που στερούνται αστυνομικής ταυτότητας υποβάλλεται πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης των γονέων.
– Πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης υποβάλλεται και για τους ανηλίκους υπηκοότητας αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο, παράλληλα με το στοιχείο ταυτοποίησης και την άδεια διαμονής, όπου απαιτείται.
Απλή έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφής ή υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου (γίνεται δεκτό και συμβολαιογραφικό έγγραφο) από φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο που δε διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα.
Δικαστική απόφαση για τον ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη για τον υπό δικαστική συμπαράσταση φορολογούμενο.
Ληξιαρχική πράξη γάμου /συμφώνου συμβίωσης όταν ο/η αιτών/ούσα είναι έγγαμος/η.