Γιατί αποκλείστηκαν πτυχιούχοι από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για γραμματείς στα δικαστήρια

 

Το ΑΣΕΠ καταρτίζει σύμφωνα με την νομοθεσία τα προσόντα που απαιτήθηκαν για την προκήρυξη πρόσληψης γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική ερώτηση βουλευτή της ΝΔ.

 

Σε απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Θ. Φορτσάκης, με θέμα: «Κριτήρια επιλογής δεκτών πτυχιούχων στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1 Κ/2017» απάντησε στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Κοντονής.

Σύμφωνα με την απάντηση Κοντονή τα ζητήματα της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν στον διορισμό των δικαστικών υπαλλήλων, διέπονται από τις διατάξεις του «Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων».

Ειδικότερα, τα τυπικά προσόντα διορισμού ορίζεται ότι με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από γνώμη της Ο.Δ.Υ.Ε. και του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθορίζονται οι ειδικότεροι τίτλοι σπουδών που απαιτούνται για κάθε κλάδο και ειδικότητα, ορίζονται τυχόν πρόσθετα ειδικά προσόντα.

Έως ότου εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, ως προς τα Τυπικά προσόντα διορισμού, εφαρμόζονται οι ισχύουσες ειδικές για δικαστικούς υπαλλήλους διατάξεις ή, αν δεν υπάρχουν, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους δημόσιους διοικητικούς υπαλλήλους.

Το προαναφερόμενο προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί, ωστόσο, δεδομένης της ανυπέρβλητης ανάγκης να στελεχωθούν το συντομότερο δυνατό οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας με το κατάλληλο προσωπικό και προκειμένου να μη σταματήσουν οι διαδικασίες πλήρωσης 690 θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, αποφασίστηκε η έκδοση της προκήρυξης με το εν ισχύ νομοθετικό πλαίσιο.

Και ναι μεν οι διατάξεις προβλέπουν συγκεκριμένους τίτλους σπουδών για διορισμό σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ήτοι « πτυχίον Νομικής Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών των ημεδαπών Πανεπιστημίων ή το πτυχίον της Ανωτάτης Σχολής Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών ή της Ανωτ. Βιομηχανικής Σχολής ή ισοτίμων αλλοδαπών ανωτάτων σχολών, πτυχίο επιστήμης των υπολογιστών ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή ηλεκτρονικού μηχανικού ή μηχανικού Η/Υ ή πληροφορικής ή φυσικού ή μαθηματικού τμήματος ή φιλολογίας ελληνικής ή ξένης ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ή ισότιμου αλλοδαπού  [..] », φέρονται ως εν γένει καταργούμενες με το άρθρο 157 του ν. 2812/2000, ενώ περαιτέρω στο άρθρο 19 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι βρίσκουν αναλογική εφαρμογή «οι διατάξεις που ισχύουν για τους δημόσιους διοικητικούς υπαλλήλους», ωστόσο στη συνέχεια εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. 2996/2005 και 219/2009 αποφάσεις του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται δεκτό ότι εξακολουθούν, ακόμη και μετά τον ν. 2812/2000, να ισχύουν οι ειδικότερες σχετικά με διορισμό δικαστικών υπαλλήλων διατάξεις του ν. 294/1976 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το 1968/91.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κοντονής στην απάντηση του αναφέρει ότι ο νομοθέτης, κατά την εισαγωγή του ν. 2812/2000, ουδόλως παρέβλεψε το γεγονός της ισχύος του π.δ. 194/1988 (ΦΕΚ 84 Α71988) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου», όπου ως προσόν διορισμού στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) κλάδου ΠΕ Διοικητικού και/ή Οικονομικού σε θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών, ορίζονταν συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ( «Κλάδος ΠΕ Διοικητικός και/ή Οικονομικός.Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα νομικής ή πολιτικών ή οικονομικών επιστημών ή κοινωνιολογίας ή διοίκησης επιχειρήσεων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή πτυχίο ή δίπλωμα ΑΣΟΕΕ ή ΠΑΣΠΕ ή ανώτατων βιομηχανικών σχολών της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, σχολών της αλλοδαπής.)

Σημειώνεται εδώ ότι το εν λόγω π.δ. αντικαταστάθηκε με το π.δ. 50/2001 «Προσόντα διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημόσιου Τομέα», ως προσόν διορισμού στην περίπτωση πλήρωσης των θέσεων του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού και/ή Οικονομικού με τη διαδικασία πινάκων προτεραιότητας ορίστηκε πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, σχολών της αλλοδαπής μιας από τις 30 αναφερόμενες σε αυτό ειδικότητες, ήτοι «Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Οικονομικών Επιστημών, Οικονομικής Επιστήμης, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών, Επιχειρησιακής Έρευνας και Στρατηγικής Πωλήσεων (Marketing), Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Στατιστικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Διοίκησης, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής, Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Μεσογειακών Σπουδών, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Ναυτιλιακών Σπουδών, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Επιχειρήσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας». Εξάλλου, στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου προβλέφθηκε ότι « Όταν ο κλάδος είναι αμιγώς διοικητικός επιτρέπεται να περιορίζονται με την προκήρυξη τα προσόντα διορισμού σε πτυχία ή διπλώματα διοικητικών ή νομικών μόνο σπουδών γενικώς ή συγκεκριμένων ειδικοτήτων αυτών.. […]».

Από τις προεκτιθέμενες διατάξεις καθίσταται σαφές ότι, ως αποδεκτοί τίτλοι σπουδών για διορισμό σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων (με τη διαδικασία πινάκων προτεραιότητας), ουδέποτε ορίστηκε το σύνολο των πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης, προστίθεται δε, ότι η αρμοδιότητα για την έκδοση της προκήρυξης, για τον έλεγχο της ισχύουσας νομοθεσίας και κατ’ επέκταση των τυπικών και πρόσθετων προσόντων που απαιτούνται για διορισμό σε θέσεις του δημόσιου τομέα ανήκει στο ΑΣΕΠ, το οποίο και ελέγχεται κοινοβουλευτικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω σύμφωνα με την απάντηση του κ. Κοντονή το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το ΑΣΕΠ την έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα δικαστήρια και στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας (συνολικά 725 θέσεις, κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ), σχετικώς δε εκδόθηκε η με αριθμό 1Κ/2017 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 1/23-1 -2017/τ. Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 404 θέσεων δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ Γραμματέων.

Ωστόσο, κατόπιν ερωτημάτων, αιτημάτων και διαμαρτυριών πολιτών για τη μη συμπερίληψη μεταξύ των αποδεκτών τίτλων σπουδών για διορισμό σε θέσεις του κλάδου ΠΕ Γραμματέων τίτλων σπουδών, που κατά το παρελθόν γίνονταν δεκτοί με το ν. 294/1976 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το 1968/91 και με γνώμονα να παρασχεθεί δυνατότητα -πάντοτε σε συμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ- σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων να συμμετέχουν στην ως άνω προκήρυξη, σύμφωνα με τον κ. Κοντονή με αίτημα προς το ΑΣΕΠ ζητήθηκε η τροποποίηση της οικείας προκήρυξης ως προς τον Πίνακα αποδεκτών τίτλων σπουδών, ώστε να προστεθούν αποδεκτοί τίτλοι σπουδών, σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα όπως αυτά καθορίζονται με τον ν. 294/1976. Προς ενίσχυση του αιτήματος στάλθηκαν στο ΑΣΕΠ και οι προαναφερόμενες αποφάσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

Το ΑΣΕΠ έκρινε σύννομο το αίτημά του υπουργείου και στις 07/02/2017 περιήλθε σε γνώση του σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα, με συνημμένο νέο πίνακα τίτλων σπουδών .

Ακολούθως, ζητήθηκε να επιβεβαιωθεί εάν και κατά πόσο στον νέο πίνακα τίτλων σπουδών που μας απεστάλη ηλεκτρονικά αποτυπώνονται όλοι οι τίτλοι σπουδών, κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 294/1976, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Επίσης, ζητήθηκε να μας διευκρινιστεί αν τίθεται θέμα ακυρότητας του διαγωνισμού σε περίπτωση συμπερίληψης στην υπό έκδοση προκήρυξη τίτλων σπουδών που απονέμονται από τμήματα Φιλοσοφικών Σχολών όπως Μουσικών Σπουδών, Θεατρικών Σπουδών, Ψυχολογίας.

Σε απάντηση αυτού, το ΑΣΕΠ, απέστειλε τον νέο Πίνακα με τους αποδεκτούς τίτλους σπουδών του κλάδου ΠΕ Γραμματέων . Συγκεκριμένα στο ως άνω έγγραφο αναφέρεται ότι: «Δεδομένης της εκτίμησής , όπως διατυπώνεται στο σχετ. γ), ότι το άρθρο 7 του ν. 294/1976 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 28 του ν.1968/1991, είναι σε ισχύ, που στηρίζεται και στις υπ’ αριθμ. 2996/2005 και 219/2009 αποφάσεις του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σας αποστέλλουμε Πίνακα με τους αποδεκτούς τίτλους σπουδών του κλάδου ΠΕ Γραμματέων. Ο ανωτέρω Πίνακας περιλαμβάνει και τίτλους σπουδών όπως αυτοί αποτυπώνονται με βάση το σύγχρονο εκπαιδευτικό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Με τον νεότερο αυτόν Πίνακα δηλώσαμε τη συμφωνία μας (με αρ.10577/14-02-2017 έγγραφο μας), έτσι και τελικώς δημοσιεύθηκε η 1 Κ/2017 Προκήρυξη (ΦΕΚ 10/τ. ΑΣΕΠ/03-03-2017).

Δοθέντων όλων των παραπάνω, ο συνταχθείς πίνακας και οι διαλαμβανόμενοι σε αυτόν τίτλοι σπουδών καθορίστηκαν από το ΑΣΕΠ, κατά νόμο και κατά πάντα τηρουμένης της προβλεπόμενης διαδικασίας.(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ