Τις επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες θα εξακολουθήσει να ισχύει η παρακράτηση 20% που προβλέπεται στο άρθρο 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προσδιόρισε το υπουργείο Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση φορολογουμένου το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος, με συντελεστή 20%, στις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες.
Στις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν υπάρχει η έννοια του ελεύθερου επαγγελματία ούτε αντίστοιχα το εισόδημα Ζ’ πηγής όπως ίσχυε με τον Ν. 2238/1994.
Ωστόσο, με το προϊσχύον καθεστώς είχε γίνει δεκτό ότι σε όλα τα επαγγέλματα που αναφέρονταν στο άρθρο 48 του Ν. 2238/1994, υπήρχε η υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20%, στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών εφόσον η συναλλαγή ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.
Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των επαγγελμάτων που ενέπιπταν στο άρθρο 48 του Ν. 2238/1994, ήταν η παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών από πρόσωπα που είχαν επιστημονικές, καλλιτεχνικές ή ειδικές γνώσεις, δηλαδή κατά την παροχή των υπηρεσιών αυτών προείχε το πνευματικό ή καλλιτεχνικό στοιχείο.
Για λόγους χρηστής διοίκησης, παρόλο που δεν υφίσταται πλέον η έννοια του «ελεύθερου επαγγελματία» στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, γίνεται δεκτό ότι η υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20% βάσει του άρθρου 64 του Ν. 4172/2013 θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται για όσα ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς του ν. 2238/1994.
Έτσι, η παρακράτηση 20% θα εφαρμόζεται στους υπόχρεους που ασκούν το επάγγελμα του: κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού.
Πηγή : www.agelioforos.gr