«Μπλόκο» στην αναγνώριση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από ιδρύματα του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και όσων προσφέρονται με τη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, βάζει ο ΔΟΑΤΑΠ στην περίπτωση που η πρακτική άσκηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα στην οποία εδρεύει το «μητρικό» ΑΕΙ.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός, διευκρινίζεται συγκεκριμένα ότι «πρακτική άσκηση η οποία ενσωματώνεται σε πρόγραμμα σπουδών ομοταγών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και στην οποία αποδίδονται πιστωτικές μονάδες (ECTS) οι οποίες περιλαμβάνονται στις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για τη χορήγηση του τίτλου σπουδών, πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα στην οποία απονέμεται ο τίτλος».
Σύμφωνα με στελέχη του ΔΟΑΤΑΠ, η πρακτική άσκηση απαιτεί ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και άμεση εποπτεία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως ούτε, όμως, είναι ασφαλές να γίνεται στην Ελλάδα ενώ το πανεπιστήμιο εδρεύει, για παράδειγμα, στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Κύπρο ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τον ΔΟΑΤΑΠ συμβουλεύουν δε, τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων από πανεπιστήμια του εξωτερικού για να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις να απευθυνθούν στον Οργανισμό, ως τον πλέον αρμόδιο για θέματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών, μιας και η πρακτική άσκηση είναι μέρος του προγράμματος σπουδών.
Εν τω μεταξύ, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα προβλέπει νέα διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων πανεπιστημίων ισότιμων με τα ελληνικά, αλλά και κολεγίων. Σημειώνεται ότι περισσότερες από 3.000 αιτήσεις έχουν «παγώσει» στο υπουργείο Παιδείας και το αρμόδιο συμβούλιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (ΣΑΕΠ), με αποτέλεσμα να έχει γίνει σωρεία καταγγελιών στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Συνήγορο του Πολίτη.
Με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, θα καθιερώνεται ένα πιο ευέλικτο σχήμα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την συνεπικουρία, όπου αυτή απαιτείται, των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, ενώ εκτιμάται ότι το νέο όργανο θα δύναται να εξετάσει όλους τους εκκρεμείς φακέλους σε διάστημα λίγων μηνών.