Το σχέδιο νόμου που συζητάμε αυτές τις μέρες αποτυπώνει μια συμφωνία δύσκολη και επώδυνη και η διαπραγμάτευση έγινε μέσα σε ένα πλαίσιο που οριζόταν από ένα δίπολο, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην Βουλή, λόγω των επάλληλων ναρκοθετήσεων, καθυστερήσεων και υπαναχωρήσεων εκ μέρους των δανειστών και από την άλλη μιας λαίλαπας καταστροφολογίας, κινδυνολογίας και ψευδολογίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
“Οι πιο ακραίοι εκ μέρους των δανειστών επιδίωξαν όπως το 2015, το 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, να αναιρέσουν όσες υποχωρήσεις είχαν κάνει στη διάρκεια αυτής της διετούς διαπραγμάτευσης και να επαναφέρουν την κατάσταση στο σημείο που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανέφερε η κ. Φωτίου, υπογράμμισε πως έντεκα φορές περικόπηκαν οι συντάξεις και πως μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στη διαπλοκή, στην ρεμούλα που επικράτησε σε όλους τους τομείς.
“Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, είναι δύσκολη για εμάς. Είναι μια συμφωνία κατά μεγάλο μέρος με “υλικά τείχη και δεσμά”, που εσείς δημιουργήσατε, όταν επί πέντε χρόνια “δένατε” τη χώρα “χειροπόδαρα” και είναι δύσκολη. Είναι δύσκολη, γιατί αφορά εκείνους τους ανθρώπους, εκείνα τα κοινωνικά στρώματα, τις λαϊκές τάξεις που μας έφεραν εμάς στην εξουσία. Εμείς αυτά τα κοινωνικά στρώματα θέλουμε να εκπροσωπούμε, αυτά τα κοινωνικά στρώματα θέλουμε να συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο της ιστορίας και για αυτό παλεύουμε με ήττες και με ανάσες, για να εξακολουθήσουν να μην είναι “αόρατοι”. Να μην είναι “αόρατοι”, να μην εξαρτώνται άμεσα από τον πολιτευτή, τον βουλευτή, τον υπουργό” ανέφερε η κ. Φωτίου.
Για τα αντίμετρα επισήμανε πως υπάρχει στην αίθουσα ένας διχασμός. “Η Ν.Δ. ισχυρίζεται, ότι δεν υπάρχουν, όμως όλοι ξέρουμε, ότι τα αντίμετρα ενεργοποιούνται, όταν μέσα στο 2018 ο μηχανισμός -προβλέπει το άρθρο 15- εκτιμήσει, ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 έχει επιτευχθεί. Και αυτό δεν είναι μακριά, είναι κοντά”.
“Οι υπόλοιποι εδώ σε αυτή την αίθουσα χαρακτηρίζουν ψίχουλα ή αναδιάταξη της φτώχειας τα αντίμετρα. Πώς είναι δυνατόν όμως τα 2 δισ. αρνητικά μέτρα του 2019 – αυτά που είναι τα χειρότερα, όπως λέτε από αυτά που ήλθαν ποτέ- να είναι αυτά, να υπάρχουν τα 2 δισ. και τα θετικά κοινωνικά μέτρα, να είναι ψίχουλα”, ανέφερε και επικεντρώθηκε αναλυτικά στα αντίμετρα:
“Πρώτον, μέτρα προστασίας του παιδιού 600 εκατ. κάθε χρόνο από το 2019, όταν οι δαπάνες για το παιδί – για το παιδί είναι 650 εκατ. όλα και όλα για τα οικογενειακά επιδόματα που δώσατε, όχι τον καιρό της ευμάρειας, αλλά μέσα στην κρίση το 2011 και το 2013.
Διπλασιασμός, λοιπόν, ότι είχατε δώσει μέχρι σήμερα για το παιδί.
Αναλυτικότερα 80.000 παιδιά δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς το 2015, 130.000 παιδιά θα μπαίνουν δωρεάν το 2019. Δημιουργούμε 1800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους υπάρχοντες 2800, δηλαδή άλλοι 1800. Καλύπτοντας δωρεάν όλα τα παιδιά από οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια από 27.000 και πάνω, αυτό είναι ακριβώς η ακραία φτώχεια και η φτώχεια; Είναι όλα τα παιδιά που δικαιούνται με αυτά τα εισοδήματα και πάνω να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα φτιάξουμε.
Δίνουμε 450.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα. Καλύψαμε το 50% των σχολείων, δηλαδή, αφορά το 50% των ελληνικών οικογενειών που έχουν παιδιά από 6 έως 15 χρόνων. Είναι σχολικά συσσίτια; Αυξάνουμε κατά 40% τα οικογενειακά επιδόματα με έμφαση στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί.
Το δεύτερο μέτρο αφορά τη στέγη. Για πρώτη φορά εισάγεται η επιδότηση της στέγης. Αφορά 600.000 οικογένειες σε σύνολο 1.200.000. Είναι το 50% του ελληνικού λαού που είναι σε νοίκι ή έχει δάνειο για αυτή την πρώτη κατοικία. Είναι στο έκτο δεκατημόριο της χώρας, δηλαδή, στα πρώτα 6.000.000 ανθρώπους. Για να ξέρουμε ακριβώς τι λέμε.
Τέλος, η φαρμακευτική δαπάνη αφορά το 80% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή, εισοδήματα ατομικά από 14.400 το χρόνο. Είναι το 80% ατομικά εισοδήματα το χρόνο.
Εδώ και δύο χρόνια επιχειρούμε να περάσουμε από το ιδρυματικό επιδοματικό κράτος, το πελατειακό, για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, σε ένα κράτος διαφάνειας, δικαιωμάτων, αξιοπρέπειας και αυτό που κάνουμε με πάρα πολλά μέτρα ταυτόχρονα”, ανέφερε η κ. Φωτίου.