Από τις 19:08, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών θυμάτων από την φονική πυρκαγιά από τα πληρώματα 11 σκαφών από το Λιμενικό Σώμα που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Ραφήνας, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με το σήμα-ντοκουμέντο, που δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος, από το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22:30, …είδαν ή άκουσαν για τις σορούς των θυμάτων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και ο Β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης. Στο σήμα-ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Περί 22:30, προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΝΠ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β’ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)».

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής γνώριζαν από τις 19:08 την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, σχεδόν 4,5 ώρες πριν από την «τηλεοπτική» σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, και στις 22:30 είχε πιστοποιήσει από… κοντά το «αληθές» της πληροφορίας και όχι όταν έφυγαν οι κάμερες από το ΣΕΚΥΠΣ, όπως υποστήριζαν χθες κυβερνητικά στελέχη. Επισημαίνεται ότι σε αυτή τη σύσκεψη δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας ή αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Από το ίδιο έγγραφο-ντοκουμέντο προκύπτει ότι στις 05:25 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 2018 είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο Μάτι στις 21:44. Εως τις 23:40, ο αριθμός των θυμάτων που είχαν εντοπιστεί είχε φθάσει τους 4. Τη συγκεκριμένη ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο να τον ενημερώνουν ότι «το ενεργό μέτωπο στο Μάτι είναι σε ύφεση» και καίνε μερικά σπίτια… Τα μεσάνυχτα οι σοροί που είχαν βρεθεί είχαν φθάσει τους 16.

Για την εκκένωση

Την ώρα που μεγάλος αριθμός κυβερνητικών στελεχών υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα εκκένωσης των 15.000-20.000 πολιτών διά ξηράς από το Μάτι, εξαιτίας της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς, υπήρχε η επιλογή της εκκένωσης διά θαλάσσης.

Ωστόσο κανείς δεν έκρινε το επίμαχο και κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ 17:45 και 18:25, όταν η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, να πάρει την απόφαση εκκένωσης με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος ή άλλων σκαφών που έπλεαν στην περιοχή.

Το ΕΣΚΕ έχει υπό την αιγίδα του το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199 ΣΕΚΥΠΣ), το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), τα οποία συγχωνεύτηκαν και αποτελούσαν επιμέρους μονάδες του ΕΣΚΕ.

Στο ΚΕΠΠ απασχολούνται ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας και το αναγκαίο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποσπώνται ή διατίθενται στο ΕΣΚΕ για τις ανάγκες του ΚΕΠΠ καθώς και ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας, άλλων φορέων σε έκτακτες περιπτώσεις και μετά από απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), όπως περιγράφεται στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Στις περιπτώσεις που για την απομάκρυνση των πολιτών, κρίνεται αναγκαία η χρήση πλωτών θαλασσίων μέσων, η παρουσία και η συμβολή των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (ν.4150/2013 ΦΕΚ 102/τεύχ. Α και Π.Δ. 242/30-9-1999/ΦΕΚ 201/τεύχ. Α)» όπως αναφέρθηκε και στις κατευθυντήριες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Το ΚΕΠΠ μεριμνά επίσης για τη διασύνδεση του ΕΣΚΕ με τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και τα αντίστοιχα των εθνικών φορέων έκτακτης ανάγκης (ΕΛ.ΑΣ., Ενοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ΕΚΑΒ κ.λπ.) καθώς και των επιχειρησιακών κέντρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κάτι που ποτέ δεν έγινε ή δεν προβλέφθηκε με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς τύπου 4.

Επισημαίνεται ότι το 199 ΣΕΚΥΠΣ φροντίζει για τη στελέχωση των Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων όταν αυτό απαιτηθεί, στο Μάτι δεν απαιτήθηκε…

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ