Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η είδηση πως «χάνονται» για χιλιάδες δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα ενοικίου, το ΚΕΑ, αλλά και το ΚΟΤ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
«Στο τράπεζι» θέτει η κυβέρνηση – σύμφωνα με πληροφορίες – την αναπροσαρμογή στο όριο της αξίας ακινήτων που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να μην απωλέσουν τις παροχές χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει αρκετές επιστολές από δικαιούχους που χάνουν επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με αποτέλεσμα να αναζητείται τώρα λύση που θα καλύπτει τουλάχιστον όσους έχουν ανάγκη υποστήριξης για να ανταπεξέλθουν στα έξοδο διαβίωσης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΣΑμεΑ, η οποία την Τετάρτη με επιστολή ζήτησε την ανάγκη τροποποίησης των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Οι διαμαρτυρίες είναι δίκαιες, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα, αλλά και την στασιμότητα των αναπηρικών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή – που επικαλείται εκατοντάδες μηνύματα ΑΜΕΑ που διαμαρτύρονται για την «απώλεια» του ΚΟΤ.
Ποια επιδόματα συμπαρασύρουν οι αντικειμενικές αξίες
Ορισμένα μόνο από τα επιδόματα που κινδυνεύουν να χαθούν ή ήδη χάθηκαν εξαιτίας της αύξηση των αντικειμενικών τιμών έχουν μπεί:
- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της τα 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
- Το στεγαστικό επίδομα, για το οποίο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
- Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
- Το επίδομα θέρμανσης. Τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας είναι 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και 300.000 ευρώ για έγγαμο δικαιούχο.
- Την έκπτωση (50%) στον ΕΝΦΙΑ. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι μέχρι 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πηγή: dikaiologitika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ: Νέο voucher 1.000€ & νέα προγράμματα για ανέργους. ΑΣΕΠ: Χιλιάδες προσλήψεις με απολυτήριο λυκείου. Νέες θέσεις εργασίας για ανειδίκευτους