Την υποχρέωση να καλύψουν το 2,5% έως 7,5% των φετινών ετησίων εισοδημάτων τους με πληρωμές μέσω «πλαστικού» χρήματος ή ηλεκτρονικής τραπεζικής θα έχουν εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Όσοι δεν τα καταφέρουν θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος ίσο με το 22% του μη καλυφθέντος ποσού, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2017, για τα εισοδήματα του 2016!

Την παγίδα αυτή κρύβει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για τα κίνητρα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και ίσως να κατατεθεί και στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

Το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού. Συγκεκριμένα:

* Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.

* Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 15%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 20%.

* Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 40.000 ευρώ το ποσοστό υποχρεωτικής κάλυψης με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 30% του ετησίου αυτού εισοδήματος.

Μεταβατική περίοδος στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016.

Για το 2016 θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος κατά την οποία τα ποσοστά του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα είναι μειωμένα στο 1/4 αυτών που θα ισχύουν σε ετήσια βάση από το 2017 και μετά. Κι αυτό διότι το νομοσχέδιο θα θέσει ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των κινήτρων την 1η Οκτωβρίου 2016, οπότε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν για φέτος στη διάθεσή τους το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή μόνο 3 από τους 12 μήνες του έτους (μόνο το 1/4 της διάρκειας του έτους) για να κατοχυρώσουν τα αφορολόγητα όρια για τα εισοδήματά τους.

Συνεπώς, φέτος από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο:

* Όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις θα πρέπει να καλύψουν με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) το 2,5% του συνολικού ετησίου εισοδήματος (το 1/4 του 10%). Θα πρέπει δηλαδή να πληρώσουν μέσω καρτών ή μέσω internet δαπάνες ύψους μέχρι 250 ευρώ.

* Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσουν με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε ποσοστό 3,75% του ετησίου εισοδήματός τους (το 1/4 του 15%). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ποσά κυμαινόμενα από 375 έως 750 ευρώ.

* Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις άνω των 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν, με κάρτες ή με e-banking, δαπάνες σε ποσοστό 5% του εισοδήματος (5%=το 1/4 του 20%). Θα πρέπει δηλαδή, τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, να πραγματοποιήσουν δαπάνες από 1.000 έως 2.000 ευρώ με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα!

* Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις μεγαλύτερα των 40.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω καρτών ή e-banking το 7,5% του συγκεκριμένου ετησίου εισοδήματός τους, δηλαδή θα πρέπει να ξοδέψουν τουλάχιστον 3.000 ευρώ με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους!

Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις ή τυχόν άλλα προβλεπόμενα παραστατικά. Κι αυτό διότι οι ίδιες οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων. Θα εξαιρούνται μόνο μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα.

Από την υποχρέωση να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο.

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ

πηγή

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ