Φορολογικές δηλώσεις 2017: Τα sos για την υποβολή στο TAXISnet

 

Χωρίς ακόμη να έχουν υποβληθεί στο ΤAXISnet οι βεβαιώσεις αποδοχών από χιλιάδες επιχειρήσεις κι από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να έχουν ακόμη «φορτωθεί» στο σύστημα τα δεδομένα για τους τόκους που έχουν πιστωθεί το 2016 στους λογαριασμούς καταθέσεων εκατομμυρίων φορολογουμένων και για τα ποσά των δανείων που εξόφλησαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έθεσε σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών δηλώσεων.

 

Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν είναι σε θέση ακόμη να υποβάλει τις δηλώσεις.

Ουσιαστικά, ο κύριος όγκος των δηλώσεων θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Ωστόσο, οι 6 εκατομμύρια και πλέον υπόχρεοι θα πρέπει, πριν προχωρήσουν στην υποβολή των δηλώσεων, να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει φέτος στη διαδικασία υποβολής, τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των φορολογικών επιβαρύνσεων και τι θα προκύψει, εν τέλει, από την εκκαθάριση των φόρων για τα εισοδήματα που απέκτησαν εντός του 2016, ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Οι αλλαγές στο φετινό Ε1

Το έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης έχει τουλάχιστον 13 αλλαγές σε διάφορα σημεία του. Σύμφωνα με το στέλεχος της Α.Α.Δ.Ε. κ. Αθ. Σαφαρή αλλά και με βάση τα όσα διευκρινίζονται στο αναλυτικό βιβλιάριο οδηγιών συμπλήρωσης της δήλωσης, οι  αλλαγές που επήλθαν φέτος στο Ε1 έχουν ως εξής:

Πίνακας 2: Πληροφοριακά στοιχεία

1) Προστέθηκε νέος κωδικός 320, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το «μέρος συμφώνου συμβίωσης» είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα εμφάνισης του ενός εκ των δύο συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία από τον άλλο. Συγκεκριμένα, στον πίνακα 2 του Ε1 ο κωδικός 319 για το σύζυγο ή 320 για τη σύζυγο μπορεί να είναι προσυμπληρωμένος δηλώνοντας ότι ο ένας εκ των δύο έχει τη φορολογική κατοικία του στο εξωτερικό.

2) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 021-022, οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, προκειμένου να δικαιούνται κι αυτοί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636-9.545 ευρώ.

3) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 037-038, τους οποίους πρέπει να συμπληρώσουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 112 του ν. 4387/2016, τα εισοδήματα που απέκτησαν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες το 2016 από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας θα φορολογηθούν και φέτος αυτοτελώς, όχι όμως στο σύνολό τους με 13% από το πρώτο ευρώ, αλλά με βάση φορολογική κλίμακα, στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου 22%-45%. Ο φόρος που προκύπτει από την εφαρμογή των συντελεστών της κλίμακας αυτής θα μειωθεί έως και 1.900-2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου (άγαμος χωρίς τέκνα, έγγαμος με 1,2,3 ή περισσότερα τέκνα κ.λπ.). Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν φοροελαφρύνσεις σε αγρότες με φορολογητέο εισόδημα μέχρι 21.500 ευρώ.

4) Οι κωδικοί 011-012 δεν συμπληρώνονται πλέον από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματός τους. Τα πρόσωπα αυτά ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, οι Βουλευτές, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί, οι Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι Περιφερειάρχες, οι Ευρωβουλευτές, οι Δήμαρχοι, οι Διοικητές των Ανεξάρτητων Αρχών και των ν.π.δ.δ.. Ο λόγος για τον οποίο επήλθε η μεταβολή αυτή είναι το γεγονός ότι με το άρθρο 112 του ν. 4387/2016 καταργήθηκε η αυξημένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβαλλόταν με συντελεστή 8% στο σύνολο όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων των παραπάνω προσώπων. Οι κωδικοί 011-012 πρέπει να συμπληρωθούν πλέον από βουλευτές και ευρωβουλευτές, οι οποίοι διαθέτουν ποσά των αποζημιώσεών τους ή των συντάξεων τους στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων, ώστε για τα ποσά αυτά να μη φορολογηθούν!

5) Καταργήθηκαν οι κωδικοί 007-008,  τους οποίους συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Ο λόγος είναι ότι το καθεστώς εκπτώσεων και απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ίσχυε στα συγκεκριμένα νησιά καταργήθηκε από την 1η-1-2016.

Πίνακας 4: Φορολογούμενα εισοδήματα και μειώσεις

6) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 395-396, στους οποίους δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, για το οποίο δεν έχει γίνει παρακράτηση φόρου, ώστε να φορολογηθεί με την νέα αυτοτελή κλίμακα που προβλέπει το άρθρο 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

7) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 115-116, οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση εκτάσεων γης. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί το ακαθάριστο εισόδημα από την υπεκμίσθωση εκτάσεων γης.

8) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 117-118, στους οποίους οι υπεκμισθωτές εκτάσεων γης πρέπει να δηλώσουν τα ποσά των ενοικίων που έχουν καταβάλει, ώστε αυτά να αφαιρεθούν (να εκπέσουν) από τα εισοδήματα που θα δηλώσουν στους κωδικούς 115-116.

Πίνακας 6: Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία-Ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη

9) Στους κωδικούς 661-662, διευκρινίζεται ότι, εκτός από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, πρέπει να δηλώνονται και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούν το ΓΕΝΕ (Ταμείο ναυτικών) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο δημοσιογράφων και λοιπών απασχολουμένων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης). Σημειώνεται ότι τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.

10) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 421-422, στους οποίους πρέπει να συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, προκειμένου τα τέλη χαρτοσήμου επί των μισθωμάτων αυτών να χρεωθούν στους ενοικιαστές.

Πίνακας 7: Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο

11) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 055 – 056. Οι κωδικοί αυτοί πρέπει να συμπληρωθούν από όσους φορολογούμενους το 2016 χρηματοδότησαν (δώρισαν χρήματα σε) πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να αναγραφεί το ποσό της συγκεκριμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης. Κι αυτό διότι το ποσό της ιδιωτικής χρηματοδότησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων εκπίπτει μέχρι τα 20.000 ευρώ εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου που έδωσε τα χρήματα!
12) Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 057 -058, οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν από όσους έχουν χρηματοδοτήσει εντός του 2016 υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να αναγραφεί το ποσό της συγκεκριμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης. Αυτής της κατηγορίας η ιδιωτική χρηματοδότηση εκπίπτει, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ, εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου που την πραγματοποίησε!

13) Στο κάτω μέρος της 4ης σελίδας κάθε εντύπου Ε1 που υποβάλλεται από εγγάμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης υπάρχουν χώροι για τη δήλωση δύο τραπεζικών λογαριασμών με τη συμπλήρωση των αντίστοιχων αριθμών IBAN. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης του εντύπου εμφανίζεται ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο οι έγγαμοι ή οι “συμβιούντες” φορολογούμενοι προτρέπονται να δηλώσουν τους IBAN των λογαριασμών τους προκειμένου να διευκολυνθούν σε μελλοντικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου που δικαιούνται με οφειλές τους, ώστε αυτοί να γίνονται αυτόματα.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ισχύων Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος:

1 Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2016 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

2 Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μόνο όσοι το 2016 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων.

3 Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

4 Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

5 Η υποβολή γίνεται μέσω του Διαδικτύου σε μία από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.aade.gr και www.gsis.gr.

6 Κατά τη διαδικασία υποβολής θα πρέπει πρώτα να καταχωρίζονται, εφόσον απαιτούνται, τα έντυπα Ε2 – Ε3 και κατόπιν να αποστέλλεται το Ε1.

7 Η ΔΗΛΕΔ πραγματοποιεί την εκκαθάριση. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα κοινοποιούνται στους φορολογούμενους μέσω των λογαριασμών τους στο ΤAXISnet.

8 Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των δηλώσεων, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ.

9 Για τις τροποποιητικές δηλώσεις των οποίων η αρχική έχει υποβληθεί μέσω Διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος θα είναι μόνο αυτά που αφορούν τον λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσής του.

10 Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 31η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.

11 Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

12 Δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ.

13 Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

14 Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα από το φόρο.(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ