Το τεκμαρτό (πλασματικό) εισόδημα θα αποτελέσει και φέτος πονοκέφαλο για χιλιάδες ανέργους που δεν δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς η συντάξεις.
Κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενοι πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματα που η εφορία “φαντάζεται” ότι υπάρχουν.
Έτσι χιλιάδες άνεργοι που έχουν πενιχρα εισοδήματα από καταθέσεις και δεν δηλώνουν κάποια άλλα εισοδήματα, θα δουν εισόδημα που υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια και θα πληρώσουν φόρο για αυτό.
Σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα, το τεκμαρτό προκύπτει από υπολογισμούς που γίνονται βάσει άλλων δεδομένων, όπως είναι οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου (αυτοκίνητο ή ακίνητο) ή ακόμα η ανέγερση ενός ακινήτου ή η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνας) ή το τοκοχρεολύσιο ενός δανείου για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου.
Τεκμήρια διαβίωσης η αλλιώς αντικειμενικές δαπάνες δηλαδή είναι τα πλασματικά εισοδήματα που η εφορία στον ουσία “φαντάζεται” πώς έχουμε. Προκύπτουν από τα περιουσιακά μας στοιχεία (σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος, δάνεια και λοιπά και λοιπά) και από τις δαπάνες ( πληρωμή διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, αγορά περιουσιακών στοιχείων κι λοιπά και λοιπά).
Ένας μακροχρόνια άνεργος δηλαδή θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα των μισθωτών για το εισόδημα που δεν μπορεί να καλύψει με το πραγματικό εισόδημα που δηλώνει.
Παράδειγμα
Έστω ένας μακροχρόνια άνεργος -εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΔΥΠΑ, που δεν διαθέτει κανένα εισόδημα παρά μόνο ένα μικρό ποσό από τόκους καταθέσεων της τάξεως των 2 ευρώ. Διαμένει σε ένα σπίτι 40 τ.μ. με αντικειμενική δαπάνη 1.600 ευρώ. Το τελικό ποσό των αντικειμενικών δαπανών του ανέρχεται στα 4.600,00 ευρώ, αφού θα προστεθεί και το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης των 3.000,00 (1.600 + 3.000 = 4.600).
Τι ισχύει για το τεκμαρτο εισόδημα
Πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα.
Πραγματικό είναι το εισόδημα που απόκτησε ο φορολογούμενος, σε ένα έτος και για το οποίο υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, και προσδιορίζεται βάσει πραγματικών στοιχείων, όπως οι βεβαιώσεις αποδοχών, το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται, οι τόκοι καταθέσεων, το εισόδημα από ενοίκια ακινήτων, και κάθε άλλο εισόδημα, το οποίο προκύπτει από πραγματικά στοιχεία είτε αυτό φορολογείται με την δήλωση του, είτε έχει φορολογηθεί (αυτοτελώς, π.χ. μερίσματα από Α.Ε., ή με ειδικό τρόπο, π.χ. τόκοι), είτε αποτελεί έσοδο από την διάθεση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. πώληση ενός ακινήτου ή ενός αυτοκινήτου).
Σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα, το τεκμαρτό προκύπτει από υπολογισμούς που γίνονται βάσει άλλων δεδομένων, όπως είναι οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου (αυτοκίνητο ή ακίνητο) ή ακόμα η ανέγερση ενός ακινήτου ή η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνας) ή το τοκοχρεολύσιο ενός δανείου για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου.
Αναλυτικά τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος είναι:
Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης:
Πίνακας 1 : Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης
- Αντικειμενική δαπάνη για Κατοικία (ιδιοχρησιμοποιούμενη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη)
- Αντικειμενική δαπάνη για Επιβατικά Αυτοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης
- Αντικειμενική δαπάνη για Σκάφη αναψυχής
- Αντικειμενική δαπάνη για αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα
- Αντικειμενική δαπάνη για δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες)
- Αντικειμενική δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτου, κ.λπ
- Αντικειμενική δαπάνη των ιδιωτικών σχολείων
- Ποσό για τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης 3.000 € για άγαμο και 5.000 για εγγάμους.
Πίνακας 2 : Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
- Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.
- Χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε
- Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή µε τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών µερίδων και χρεογράφων γενικώς, καθώς και οι καταβολές που πραγματοποιούνται για τα ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια, κατά το μέρος που αποτελούν επενδυτικό προϊόν.
- Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης
- Δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα 300,00 ευρώ
- Απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής
Τι ισχύει για την φορολογία
Από αυτά τα στοιχεία η εφορία κατά προσέγγιση βγάζει και ένα “πλασματικό ” εισόδημα που υπολογίζεται πως διαθέτουμε για την διαβίωση μας. Το εισόδημα αυτό ονομάζεται Τεκμαρτό. Όταν το εισόδημα αυτό είναι μεγαλύτερο του πραγματικού, τότε αυτό αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα , δηλαδή φορολογείται και υπολογίζεται στα ορισμένα επιδόματα. Πραγματικό εισόδημα είναι αυτό, που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και αποτελείται από μισθούς, επιδόματα και λοιπά. Παρακάτω θα δείτε διάφορες πρακτικές για να καλυφθούν τα τεκμήρια.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.4172/2013 (Κώδικάς Φορολογίας Εισοδήματος – ΚΦΕ), καθορίζεται ο Εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας, δηλαδή η φορολόγηση των φυσικών προσώπων με τα γνωστά μας τεκμήρια:
- Ο φορολογούμενος που υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται σε εναλλακτική ελάχιστη φορολογία όταν το τεκμαρτό εισόδημά του είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του. Σε αυτή την περίπτωση στο φορολογητέο εισόδημα προστίθεται η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος και αυτή φορολογείται
- Το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών του
- Το «συνολικό εισόδημα» προσδιορίζεται ως το συνολικό ποσό του φορολογητέου εισοδήματος που αποκτά ο φορολογούμενος και τα εξαρτώμενα μέλη του από τις τέσσερις κατηγορίες ακαθάριστων εσόδων
- Οι διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού δεν εφαρμόζονται για τον αλλοδαπό διπλωματικό ή προξενικό εκπρόσωπο, κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε πρεσβεία, διπλωματική αποστολή, προξενείο ή αποστολή αλλοδαπού κράτους για τη διεκπεραίωση κρατικών υποθέσεων που είναι πολίτης του εν λόγω κράτους και κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου, καθώς και για κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα.
Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΟΠΥΥ: Πώς να πάρετε 100€ για γυαλιά. ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται 17 επιδόματα. 5.500 θέσεις στο δημόσιο και για ΥΕ και ΔΕ.