Όσο οι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται και το «άνοιγμα του φακέλου» τρομάζει τους καταναλωτές, καθώς ειδικά τώρα που «μπαίνουμε» στο χειμώνα τα ποσά για την ενέργεια θα είναι δυσβάσταχτα, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να βρουν λύσεις για την «τσέπη» τους. Τι περιγράφει επιχειρηματίας από το Περιστέρι που έβαλε φωτοβολταϊκά.
Μπορεί τα φωτοβολταϊκά να έχουν ένα αρκετά μεγάλο κόστος για να τα τοποθετήσει κάποιος στη βεράντα ή στην ταράτσα του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα που θα δώσει θα τα κάνει απόσβεση στα επόμενα 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα έχει «δωρεάν» ενέργεια για τουλάχιστον αλλά 20 χρόνια.
Αν βάλουμε κάτω τα ποσά που μπορεί να «κερδίζει» κάποιος το χρόνο από μια τέτοια επένδυση (φωτοβολταϊκών) σίγουρα θα… ζαλιστούμε.
Ένας επιχειρηματίας από το Περιστέρι, ο οποίος τοποθέτησε φωτοβολταϊκά -για να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα- εξηγεί τη διαδικασία, το πόσο του στοίχισε και το πόσο μπορεί να κερδίσει. Συγκεκριμένα είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ερτ:
«Όταν ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι μετρητές αναπροσαρμογής έδειχναν υψηλό κόστος, καταλάβαμε ότι αυτή η κατάσταση δυστυχώς είναι δομική και θα διαρκέσει.
Tο κόστος ρεύματος για μία μικρομεσαία επιχείρηση όπως η δική μου, από περίπου 2.000 ευρώ το χρόνο, έχει φτάσει στις 6.000 ευρώ το χρόνο. Tο να αλλάξω εταιρεία δεν ήταν μια μόνιμη λύση, οπότε αποφάσισα να το παράγω ο ίδιος.
Το κόστος αγοράς ενός φωτοβολταϊκού είναι περίπου 1 ευρώ η κιλοβατώρα. Για παράδειγμα το δικό μου παράγει 15.000 κιλοβατώρες το χρόνο, άρα κοστίζει περίπου 15.000 ευρώ. Πληρώνεις μία φορά το κόστος, κάνεις απόσβεση σε περίπου 3 χρόνια και παράγεις ρεύμα δωρεάν για τα υπόλοιπα 22».
Ποια η διαδικασία και το κόστος στις περιπτώσεις που απαιτούνται εγκαταστάσεις
Οι δύο πρώτες λύσεις προϋποθέτουν ιδιόκτητο χώρο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού, μελέτη, αρκετή γραφειοκρατία, διαθεσιμότητα από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σημαντικό κόστος.
Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 360 κιλοβατώρες τον μήνα απαιτείται η μελέτη και εγκατάσταση πάνελ ισχύος 3 Κιλοβάτ.
Το κόστος τοποθέτησης υπολογίζεται σε 6.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και θα πρέπει να υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος σε ταράτσα, ενώ στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών.
Επίσης ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι οικιακοί καταναλωτές είναι και αυτό της σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα είναι κορεσμένα και θα απαιτηθεί πολύμηνη αναμονή για τη σύνδεση.
Τι είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη»
Το «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη» είναι πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προ- βλέπει πως ο Διαχειριστής Δικτύου προαγοράζει με σταθερή τιμή 0,087 ευρώ/kWh (Κιλοβατώρα) την παραγόμενη ενέργεια για μια 20ετία.
Κάθε μήνα στον λογαριασμό του καταναλωτή πιστώνονται τα έσοδα της μηνιαίας παραγωγής ρεύματος. Κατά τα λοιπά δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με τον προμηθευτή του.
Σε αυτή τη λύση υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τα 6 kW (Κιλοβάτ) για φωτοβολταϊκά σε περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό σύστημα και τα 3 kW στις υπόλοιπες.
Ακούστε αναλυτικά τη σύντομη συνέντευξη εδώ
Πηγή: dikaiologitika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα 2.400€ με δύο δικαιολογητικά και μία αίτηση. Επίδομα θέρμανσης: Διεκδικήστε έως 1.600€. Θέσεις σε Χαμόγελο Του Παιδιού, Παπαστράτος, LIDL