Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του ΕΕΤΑΑ για την φιλοξενία περισσοτέρων από 100.000 παιδιών στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας με την συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Στην φετινή πρόσκληση, θα υπάρξουν δύο καινοτομίες.Η πρώτη έχει να κάνει με την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Από εδω και στο εξής τα εισοδηματικά κριτήρια που δηλώνει ο κάθε γονέας ή κηδεμόνας του παιδιού θα προστίθενται και τα επιδόματα που λαμβάνει από το κράτος, ειδικά και η κατηγορία που δηλώνει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η αλλαγή αυτή γίνεται με την προτροπή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά την πρόσθεση των επιδομάτων στο γενικό εισόδημα των οικογενειών.Αυτό βεβαίως, στην πράξη δεν αναμένεται να επηρεάσει την είσοδο των παιδιών των συγκεκριμένων οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς, καθώς  οι περισσότερες δηλώνουν εισόδημα πολύ χαμηλό κοντά στο όριο της φτώχειας.

Οι Προϋποθέσεις, πάντως, που ίσχυαν κατά την περσινή πρόσκληση, αναφορικά με το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνονταν ως εξής:

-Με δύο παιδιά δεν έπρεπε να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ
-Με τρία παιδιά τις 30.000
-Με τέσσερα παιδιά τις 33.000 ευρώ και
-Με πέντε παιδιά τις 36.000 ευρώ.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Η δεύτερη καινοτομία έχει να κάνει με την φιλοξενία των παιδιών ηλικίας 4 ως 5 ετών, αφού σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική εκπαίδευση τα παιδιά αυτά αντί να πάνε σε παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να πάνε προνήπιο.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στους 184 δήμους της χώρας που έχουν την δυνατότητα για την εφαρμογή του μέτρου και για τους οποίους έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ. Για τους δήμους αυτούς δεν πρόκειται να εκδοθούν τα περίφημα voucher (δελτία φιλοξενίας). Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση για το θέμα που είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε έγγραφο βάσει του οποίου 150 δήμαρχοι συμφωνούν με το μέτρο, ενώ σε ότι αφορά τους υπόλοιπους γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες των υποδομών στις πόλεις τους προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Να τονιστεί ότι αν οι γονείς των παραπάνω δήμων επιθυμούν τα παιδιά τους να εγγραφούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αντί να πάνε προνήπιο έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, αλλά όχι με κρατική επιδότηση.

Από την Αττική οι δήμοι που συγκαταλέγονται στους 184 είναι μόνο η Χαλκηδόνα και η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη. Στους υπόλοιπους η κατάσταση θα παραμείνει ως είχε και πέρυσι, δηλαδή τα παιδιά ηλικίας 4 ως 5 ετών θα μπορούν να εγγραφούν κανονικά στους παιδικούς σταθμούς. Στην περιφέρεια ο μεγαλύτερος δήμος είναι τα Ιωάννινα για τον οποίο η κυβέρνηση φροντίζει να δημιουργηθούν οι υποδομές.

Επιπλέον, κατά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της χώρας κατά την περίοδο 2017-2018, οι ωφελούμενοι της δράσης θα έπρεπε να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι εργαζόμενες/οι (μισθωτές/οί, αυτοαπασχολούμενες/οι), ή
2. Να είναι άνεργες/οι οι οποίες/οι να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.
3. Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνταν οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).

Eνώ, για την υποβολή των αιτήσεων οι μητέρες θα έπρεπε να έχουν:

– την πράξη προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουν καταθέσει την φορολογική τους δήλωση έτους 2016 (1/1/2016 – 31/12/2016).
– Το προσωπικό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών τους για τα οποία θα υπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτηση τους (πηγήΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ