Ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 25 ετών στον κόσμο -και στην Ελλάδα- κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πρώτη που εκτιμά τον δια βίου κίνδυνο μετά τα 25 (οι προηγούμενες μελέτες έκαναν εκτίμηση του κινδύνου για εγκεφαλικό μετά την ηλικία των 45 ετών). Στην Ελλάδα ο κίνδυνος αφορά περίπου το 26%, έναντι σχεδόν 25% του μέσου όρου παγκοσμίως.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο μέσος κίνδυνος (και για τα δύο φύλα) μετά την ηλικία των 25 ετών είναι 25,9%, μειωμένος κατά 3,5% έναντι του 1990. Ειδικότερα ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού είναι 10,1% (μείωση 1,8% έναντι του 1990), ενώ ισχαιμικού 18,1% (μείωση 2,1%).
Για τους άνδρες στην Ελλάδα ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι 24,6% και για τις γυναίκες 27,3%. Ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού στη χώρα μας είναι 10% στους άνδρες και 10,3% στις γυναίκες, ενώ ισχαιμικού εγκεφαλικού 16,9% στους άνδρες και 19,3% στις γυναίκες.
Στην Ελλάδα το 2016 στις γυναίκες το 65,2% των εγκεφαλικών ήσαν ισχαιμικού τύπου και το 34,8% αιμορραγικού, ενώ στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 63,2% και 36,9%.
Για «συνταρακτικά ευρήματα» έκανε λόγο ο δρ Ροθ και τόνισε ότι «είναι επιτακτικό οι γιατροί να προειδοποιούν πιο έγκαιρα τους ασθενείς τους για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού ή άλλης αγγειακής νόσου. Βρήκαμε υπερβολικά υψηλό δια βίου κίνδυνο εγκεφαλικού και είναι ξεκάθαρο ότι οι νεότεροι ενήλικες πρέπει να έχουν επίγνωση των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία τους, συνεπώς πρέπει να τρώνε πιο υγιεινά, να ασκούνται τακτικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα και το αλκοόλ». Οι ερευνητές συμβουλεύουν επίσης να υπάρξει μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.
Δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ