Σταθερά ανοδικές είναι οι προθέσεις για προσλήψεις από τους Ελληνες εργοδότες στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα για τις προθέσεις προσλήψεων της ManpowerGroup, όπως ανακοινώθηκε από τη ManpowerGroup Ελλάδας.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +18%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 10 και πλέον χρόνια. Τα σχέδια προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
«Μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα φαίνεται να μπαίνει σε μία πιο ισχυρή και σταθερή φάση ανάκαμψης. Οι τομείς των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, συνεχίζουν να είναι ανάμεσα στους πιο αναπτυσσόμενους τομείς, ενώ, παράλληλα, ο Δημόσιος Τομέας δείχνει σημάδια ανάπτυξης εντός του επόμενου τριμήνου. Βάσει των στοιχείων που έχουμε από τους πελάτες μας, οι προσλήψεις στο προσεχές τρίμηνο θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να υπάρχει για θέσεις πωλήσεων και εξυπηρέτησης» δηλώνει ο Μπάμπης Καζαντζίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν έως το τέλος του Α’ τριμήνου του 2019. Οι εργοδότες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +21%, ενώ αισιόδοξες προοπτικές της τάξης του +19% καταγράφονται και για τον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένονται και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), με προοπτικές της τάξης του +18% και σε δύο ακόμη τομείς με προοπτικές της τάξης του +17%, τον τομέα της Γεωργίας και τον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης, καταγράφουν τις πιο αδύναμες προοπτικές απασχόλησης, με προοπτικές της τάξης του +7%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη μείωση τις 12 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, οι προοπτικές ενισχύονται σε τέσσερις τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Γεωργίας, αλλά και του Δημόσιου Τομέα & Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου οι εργοδότες αναφέρουν αυξήσεις της τάξης των 12 και 3 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα.
Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις, της τάξης των εννέα ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στους τομείς Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Τουρισμού. Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών καταγράφουν βελτίωση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων και οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Παράλληλα, οι προοπτικές αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, κατά 12 και 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και τον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, αντίστοιχα.
Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού
Σύμφωνα με την έρευνα, αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των θέσεων εργασίας και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες τόσο στις μεγάλου όσο και στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αναφέρουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +28% και +25%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις αναμένουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +17%, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφονται στο +9%.
Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά οι προοπτικές για μεγάλες επιχειρήσεις μειώνονται αντίστοιχα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Οι εργοδότες στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι προοπτικές για τους εργοδότες των μεσαίων επιχειρήσεων βελτιώνονται σημαντικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις πολύ μικρές όσο και στις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων.
Οι συμμετέχοντες εργοδότες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού: Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους, οι μικρές επιχειρήσεις με 10-49 υπαλλήλους, οι μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 υπαλλήλους και οι μεγάλες επιχειρήσεις με 250 ή περισσότερους υπαλλήλους.
Διεθνείς Συγκρίσεις
Περισσότεροι από 60.000 εργοδότες σε 44 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2019. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2019, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».
Η έρευνα της ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2019 αποκαλύπτει ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 43 από τις 44 χώρες και επικράτειες στο διάστημα έως και το τέλος Μαρτίου.
Οι προθέσεις προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο εμφανίζονται ενισχυμένες σε 16 από τις 44 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποδυναμωμένες σε 23 και αμετάβλητες σε πέντε. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται σε 21 χώρες και επικράτειες, επιδεινώνονται σε 20 και παραμένουν αμετάβλητες σε δύο. Η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών αναφορικά με τις προσλήψεις κατά το πρώτο τρίμηνο είναι ισχυρότερη στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι εργοδότες σε Αργεντινή, Ελβετία, Ιταλία, Παναμά και Ισπανία, αναφέρουν τις πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων.
Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και στις 26 χώρες της Περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ), που συμμετέχουν στην έρευνα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες σε οκτώ χώρες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων, ενώ σε 15 τα σχέδια προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένα. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προβλέψεις ενισχύονται σε 12 χώρες, αλλά αποδυναμώνονται σε 13. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας στην Περιφέρεια ΕΜΕΑ για το προσεχές τρίμηνο, καταγράφονται στη Σλοβενία και την Ελλάδα, ενώ οι Ελβετοί εργοδότες αναφέρουν τα πιο αδύναμα σχέδια προσλήψεων.
Οι εργοδότες και στις οκτώ χώρες και επικράτειες της Ασίας-Ωκεανίας προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προβλέψεις ενισχύονται σε τέσσερις χώρες και επικράτειες, αλλά αποδυναμώνονται σε δύο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες σε πέντε χώρες και επικράτειες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων, ενώ αποδυναμωμένες προοπτικές καταγράφονται σε δύο. Οι εργοδότες σε Ιαπωνία και Ταϊβάν αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων στην Περιφέρεια, ενώ οι πιο αδύναμες προοπτικές καταγράφονται σε Κίνα και Σιγκαπούρη.
Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί σε εννέα από τις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, που συμμετέχουν στην έρευνα κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, αλλά οι εργοδότες σε μία χώρα – την Αργεντινή – αναμένουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αλλά αποδυναμώνονται σε έξι. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται σε τέσσερις χώρες, αλλά επιδεινώνονται σε πέντε. Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων πρώτου τριμήνου καταγράφονται στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ενώ οι εργοδότες στην Αργεντινή και τον Παναμά αναφέρουν τις πιο αδύναμες προβλέψεις της Περιφέρειας.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ