Από 1,15 εκατ ιδιοκτήτες απομένει πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που φαίνεται πως δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και μάλλον δεν θα τα ασφαλίσουν
Τις επόμενες μέρες κατατίθεται η τροπολογία του υπουργείου οικονομικών για τα πρόστιμα από 100 έως και 250 ευρώ που θα ισχύουν για όσους εντοπίζονται να έχουν ανασφάλιστα οχήματα, η οποία είχε προαναγγελθεί από την υφυπουργό. Μετά τα παράβολα των 250 ευρώ που είχαν σταλεί στους ιδιοκτήτες 1.150.000 οχημάτων, τα οποία είχαν εντοπιστεί ανασφάλιστα στα μέσα Ιουνίου, διαπιστώθηκαν πολλά λάθη του συστήματος με ΙΧ, που είχαν πουληθεί, αλλά δεν είχε γίνει η μεταβίβαση στην εφορία και άλλα που αποδεδειγμένα είχαν τεθεί σε ακινησία, το υπουργείο άλλαξε στάση.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Η αρμόδια υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία για να ασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότερα οχήματα αναστέλλοντας τα παράβολά και δίνοντας προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουλίου.
Παράλληλα, προανήγγειλε διάταξη με την οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα, ανάλογα με το είδος και τον κυβισμό του οχήματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υφυπουργού, τα νέα παράβολα, θα διαμορφωθούν στα 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc, στα 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, στα 200 ευρώ για ΙΧ κάτω από 1.000cc και στα 250 ευρώ για τα υπόλοιπα ΙΧ.
Στην ίδια διάταξη προβλέπονταν η διαγραφή των αρχικών παραβόλων, που είχαν σταλεί και την επιστροφή των χρημάτων περίπου 9000 φορολογούμενων, που είχαν ήδη πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ από τις πρώτες ημέρες μετά την αποστολή τους.
Μέχρι στιγμής όμως, ούτε όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα παράβολα υπάρχει τρόπος να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, ούτε όμως και το υπουργείο ξέρει πως να κινηθεί μετά τις 14 Ιουλίου οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί για τα ανασφάλιστα οχήματα, αφού η διάταξη δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.
Το βέβαιο είναι ότι μετά την λήξη της προθεσμίας, το υπουργείο θα πρέπει να επανελέγξει την λίστα για να εντοπίσει ποια από αυτά έχουν ασφαλιστεί και παράλληλα θα πρέπει να διορθώσει και τα λάθη που είχαν γίνει στον πρώτο έλεγχο που είχε λήξει στις 6 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών, καταβάλλεται προσπάθεια η διάταξη αυτή να ενταχθεί – ως συνήθως – σε οποιοδήποτε από τα νομοσχέδια που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Βουλή για να λήξει το θέμα, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πού θα «κολλήσει».
Πληροφορίες από τις ασφαλιστικές εταιρίες θέλουν μέχρι και το τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, να έχουν ήδη σπεύσει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, ώστε να γλιτώσουν από το πρόστιμο. Ωστόσο από 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει τα «μπιλιετάκια» απομένει πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που φαίνεται πως δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και μάλλον δεν θα τα ασφαλίσουν, αφού για πολλές χιλιάδες ανασφάλιστα δεν έχουν πληρωθεί ούτε και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Πάντως, στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έχει καταγραφεί αύξηση περίπου 15% στην παραγωγή ασφαλίστρων αλλά σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τους περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που «φαίνονται» στο σύστημα ανασφάλιστοι.
Ένα θέμα που απασχολεί τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων οικονομικών και μεταφορών είναι αν και κατά πόσο είναι σκόπιμο να δημοσιοποιούνται ( όπως έγινε τον Μάιο) εκ των προτέρων οι περίοδοι που θα γίνονται έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα. Τούτο διότι με δεδομένη την ευελιξία που έχουν σήμερα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου κάποιοι να σπεύδουν να συνάψουν μηνιαία ή τριμηνιαία συμβόλαια ώστε το όχημά τους να φαίνεται ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια των ελέγχων (πηγή)