Αρχική ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Άνεργοι & Ευπαθείς ομάδες -Στήριξη Έρχονται δράσεις για μακροχρόνια ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Έρχονται δράσεις για μακροχρόνια ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Δείτε επίσης: Εκτατό Μέρισμα: Ποιοι και πόσα θα πάρουν. Προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΑΕΔ, Περιφέρειες, Δήμους. ΟΑΕΔ: Επίδομα 1.016€, δικαιούχοι

Τις δράσεις του υπουργείου για μακροχρόνια ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Τους πυλώνες των δράσεων του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάζει σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα περισσότερα από 1 δισ. Ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας.

Ειδικότερα είναι υπό σχεδιασμό πιρογράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά εμπόδια ένταξης/επανένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους.
  • Επέκταση πιλοτικών δράσεων «ανοικτού τύπου».
  • Πρωτοβουλία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία.

Παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογεί στο Υπουργείο Εργασίας θα χρησιμοποιηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ. Στόχος θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός περισσότερων υπηρεσιών, με σκοπό τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων και τη μείωση της γραφειοκρατίας και εννοείται και της πολύωρης ταλαιπωρίας ασφαλισμένων και επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει τον ΕΦΚΑ ακόμη περισσότερο και στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Επίσης ένα άλλο κομμάτι θα αφορά τη δημιουργία μικρών κοινωνικών προγραμμάτων που θα στοχεύουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις, οι οποίες θα απευθύνονται σε μακροχρόνια ανέργους ή προγράμματα για νέους ανέργους που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι το σύστημα παρακολούθησης του χρόνου εργασίας στην ψηφιακή εποχή και ποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και την αμοιβή τυχόν υπερωριών σύμφωνα με τους κανόνες.

Η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.

Επίσης σε χιλιάδες ανέργους θα δοθεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων με εκπτώσεις και προνόμια στην υγεία, στα καταστήματα, στον πολιτισμό, στη διασκέδαση και στις υπηρεσίες σύμφωνα με το Σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων που ήδη δίνεται στους νέους και αναμένεται να δοθεί και στους ανέργους ηλικίας ως 30 ετών. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ισχύει για ένα χρόνο και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συνεργασία του ΟΑΕΔ με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) προκειμένου οι α) επιδοτούμενοι άνεργοι, β) οι φοιτώντες στις 49 ΕΠΑΣ Μαθητείας (6361 βάσει στοιχείων Μαρτίου 2020) και γ) οι φοιτώντες στα 29 ΙΕΚ του ΟΑΕΔ (2128 βάσει στοιχείων Μαρτίου 2020), ηλικίας έως 30 ετών αμφότεροι, να στηριχτούν έμπρακτα μέσω της παροχής Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων.

Η Ευρωπαϊκή κάρτα νέων χρησιμοποιείται ήδη από σχεδόν 6 εκατομμύρια κατόχους σε όλη την Ευρώπη στους οποίους προσφέρεται ένας κατάλογος που περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 προσφορές. Στην Ελλάδα, τα ενεργά μέλη της αγγίζουν τα 13.000 και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς τους 160.

Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν οι παρακάτω πόροι για συγκεκριμένες δράσεις:

Μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του συστήματος μαθητείας του ΟΑΕΔ

Ο στόχος της μεταρρύθμισης του συστήματος μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι να ενισχυθούν οι Σχολές Μαθητείας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ανασχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών (με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών) για την ευθυγράμμιση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Νέο σύστημα ποιοτικού ελέγχου και παρακολούθηση της προόδου των μαθητών στην αγορά εργασίας. Απλοποίηση μαθησιακών διαδικασιών και ενσωμάτωση νέων μεθοδολογιών και εργαλείων, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης και ψηφιακό περιεχόμενο εκπαίδευσης. Προϋπολογισμός 143 εκατ. ευρώ

Εκσυγχρονισμός του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ

Εκσυγχρονισμός του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην απόκτηση βασικών και ψηφιακών δεξιοτήτων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών. Η βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου των μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Η προώθηση συνεργασιών με άλλους ενδιαφερόμενους/ παρόχους κατάρτισης, ιδίως Πανεπιστήμια. Επίσης προωθείται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΛΑΕΚ για τη χρηματοδότηση των εταιρειών σε προγράμματα κατάρτισης. Προϋπολογισμός 131 εκατ. ευρώ.

Μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιταχύνοντας την εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ίδρυση και ενίσχυση θεματικών και πειραματικών ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ). Ψηφιοποίηση ΕΟΠΠΕΠ, ανάπτυξη πλατφόρμας ψηφιακών εξετάσεων, πλατφόρμας ψηφιακής μάθησης (e-learning και αντίστοιχης ψηφιακής βιβλιοθήκης) και ανάπτυξη και πιστοποίηση 200 επαγγελματικών προφίλ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ψηφιακής οικονομία. Προϋπολογισμός 69 εκατ. ευρώ

Ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων ενέργειας

Ψηφιακά έργα για την προσαρμογή στην εφαρμογή των διατάξεων της μεταρρύθμισης του εργατικού νόμου, όπως την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, το ψηφιακό σύστημα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, την ψηφιοποίηση του ΣΕΠΕ. Το έργο βοηθάει στην αποκατάσταση ενός ομαλού εργασιακού περιβάλλοντος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και στην μείωση των φαινομένων άτυπης εργασίας. Προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ.

Μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικ΄ών απασχόλησης

Η μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (ALMP) ανασχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο των ενεργών πολιτικών και προωθεί ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης. Προϋπολογισμού 479 εκατ. ευρώ

Μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας και τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση

Η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στόχος η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας. Προϋπολογισμού 162 εκατ. ευρώ.

Εκσυχρονισμός και επαναπροσδιορισμός ρόλου των τοπικών κέντρων προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Επενδύσεις σε 118 τοπικά Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, με ανανεωμένη εστίαση στις προσαρμοσμένες υπηρεσίες αντιστοίχισης καθώς και στη βελτιωμένη συμβουλευτική και προσέγγιση ανέργων. Συμπεριλαμβάνονται εδώ και σημαντικές ανακαινίσεις. Στόχος η καλύτερη αντιμετώπιση της ανεργίας. Προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.

Ψηφιοποίηση ΟΑΕΔ

Επένδυση στην αναβάθμιση και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για την καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκρισή του στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση παιδικής προστασίας

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την παιδική προστασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: (1) μεταρρύθμιση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, (2) επιδότηση δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών ή θέσεων σε σταθμούς για πολύ μικρά παιδιά (από 2 μήνες ως 2,5 έτη), (3) ένταξη της τεχνολογίας σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, (4) ενίσχυση των προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης παιδιών με σοβαρές αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας με αξιοποίηση μεταξύ άλλων και της επαγγελματικής αναδοχής, Το έργο βάζει στο επίκεντρο τα παιδιά και το μέλλον της χώρας. Προϋπολογισμού 184 εκατ. ευρώ.

Υποστήριξη ατόμων με αναπηρία

Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, της απασχόλησης και της προσχολικής παρέμβασης σε άτομα και παιδιά με αναπηρία διαφόρων κατηγοριών (κινητικά προβλήματα, αισθητήρια προβλήματα, αυτισμός). Περιλαμβάνει υποέργα όπως:

  • Προσβασιμότητα και υποστήριξη υποδομών για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και αισθητήρια προβλήματα.
  • Προσωπική βοήθεια για άτομα με αναπηρίες.
  • Υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης & πρόωρη παιδική παρέμβαση για τα άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD).

Προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ

Κοινωνική ενσωμάτων ευάλωτων ομάδων

Δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης και κατάρτισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (αστέγων, δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Ρομά) στην αγορά εργασίας, επανεκπαίδευσης ψηφιακά ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες σε νέες τεχνολογίες και προγραμμάτων στέγασης που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες. Το έργο και τα υποέργα του προωθούν την κοινωνική συνοχή και την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας στους περισσότερο ευάλωτους. Προϋπολογισμού 166 εκατ. ευρώ

Ψηφιακός μετασχηματισμός κοινωνικής υποστήριξης

Δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης για την πρόσβαση στην Κοινωνική Προστασία, Ψηφιακής Πύλης για την αναπηρία και Κάρτας Αναπηρίας, ψηφιακή αναβάθμιση των δομών του ΟΠΕΚΑ, ψηφιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Πρόνοιας, παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων στους εργαζομένους στην κοινωνική πρόνοια. Το έργο απλουστεύει και διευκολύνει την πρόσβαση των ευάλωτων πολιτών σε υπηρεσίες και παροχές κοινωνικής φροντίδας με έμφαση στα άτομα με αναπηρίες. Προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Μονάδες παιδικής μέριμνας σε χώρους εργασίας

Δημιουργία συστήματος ενίσχυσης χώρους μέριμνας παιδιών που θα εγκατασταθούν σε χώρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι γονείς, κυρίως μητέρες, να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης ή να επιστρέψουν ομαλά και γρήγορα στις εργασίες τους. Το έργο έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των μητέρων μικρών παιδιών στην ανεύρεση εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους όταν είναι ταυτόχρονα εργαζόμενες. Προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, αλλά και ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης κα) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Η επένδυση στην ψηφιοποίηση του κράτους θα φτάσει τα 565 εκατ. ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Δείτε επίσης: Εκτατό Μέρισμα: Ποιοι και πόσα θα πάρουν. Προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΑΕΔ, Περιφέρειες, Δήμους. ΟΑΕΔ: Επίδομα 1.016€, δικαιούχοι