«Δικαιολογία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη η συμμόρφωση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Με βασική «δικαιολογία» την προσαρμογή στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε αλλαγές στην επιδοματική πολιτική της για την θέρμανση, καθώς πρέπει, σταδιακά, να περιοριστεί η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων και να στραφούμε στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράλληλα οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να χωρέσουν και στα πλαίσια των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού. Ως εκ τούτου, προς το τέλος του μήνα να ανακοινωθούν αλλαγές, αρχής γενομένης από το ύψος του επιδόματος, το οποίο φέτος θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το καύσιμο ή την πηγή ενέργειας που θα χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ertnews.gr, την μικρότερη επιδότηση αναμένεται ότι θα λαμβάνουν εκείνοι που θα χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως πηγή κάλυψης των θερμαντικών τους αναγκών, ακριβώς διότι το πετρέλαιο θεωρείται ότι είναι και το καύσιμο που εκπέμπει τους περισσότερους ρύπους και από εκεί και πέρα κατά σειρά φυσικό αέριο, ξύλο και πέλλετ, γεωθερμία και το μεγαλύτερο ποσό της επιδότησης θα πηγαίνει στα νοικοκυριά στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θεωρείται ότι είναι και το η πηγή θέρμανσης με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής των επιδομάτων θέρμανσης, θεσπίζεται η εξής αλλαγή: θα γίνουν πάλι οι αιτήσεις μέσω της γνωστής πλατφόρμας και θα υπάρξει προκαταβολή 60% τον Δεκέμβριο και από κει και πέρα η εξόφληση θα γίνει τον Απρίλιο, αλλά θα μεσολαβήσει μια διαδικασία αλλαγής υπολογισμού των συντελεστών για την κάθε περιοχή, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου, δηλαδή μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2025.
Τέλος, επιδιώκεται να υπάρξει μεγαλύτερη στροφή στο ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη των θερμαντικών αναγκών. Πρόκειται για τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά που μπορούν να στραφούν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Διεύρυνση της περιόδου επιδότησης
Παράλληλα, από την κυβέρνηση προωθείται η διεύρυνση της περιόδου επιδότησης. Πέρυσι, δηλαδή, πήραν χρήματα αυτοί που χρησιμοποιούν το ρεύμα μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ενώ φέτος η επιδότηση θα ισχύσει για ολόκληρη τη σεζόν, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας.
Επιδιώκεται το επίδομα του ρεύματος να είναι 25% υψηλότερο σε σχέση με το πετρέλαιο. Ενδεχομένως να υπάρξει και μια μείωση στην επιδότηση του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε το επιτρέπει αυτό και η τιμή, η οποία έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20 λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Στο 1,20 διαμορφώνεται η μέση πανελλαδική τιμή, με βάση το σημερινό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Τέλος αναμένεται να δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα επιδοτήσει με 50 έως 60% το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης της αντλίας θερμότητας, ακριβώς για να υπάρξει στροφή περισσότερο νοικοκυριών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Πηγή: newsbreak.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1.100 προσλήψεις με απολυτήριο γυμνασίου και 2.500 με απολυτήριο λυκείου. Θέσεις σε LIDL, Σκλαβενίτης, Praktiker, Fraport. Υπάλληλοι Γραφείου σε Ιατρεία, Εταιρείες