Προστασία στην πρώτη κατοικία και σχέδιο με κούρεμα οφειλής αν η αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο μετά από έγκριση των θεσμών
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση το ποσό που θα απομένει θα επιδοτείται από το κράτος στο 1/3 της δόσης, ενώ τα 2/3 της δόσης θα πρέπει να τα καταβάλλει ο οφειλέτης.
Οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Κατσέλη», φτάνουν στο τέλος τους και όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από την κυβέρνηση, δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση. Από την άλλη πλευρά, δεν νοείτε ευνομούμενη πολιτεία είναι απαραίτητο να υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο, κοιτάζει το κυπριακό σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ώστε να προσαρμοστεί στα ελληνικά μέτρα και να αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη που λήγει στο τέλος του έτους. Μία τέτοια εξέλιξη, θα έδινε έναν συνδυασμό προστασίας πρώτης κατοικίας και επιδότησης δόσεων για τους εξαιρετικά ασθενείς οφειλέτες.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Το βασικό ερώτημα, είναι πως θα μπορούσε να αλλάξει το κυπριακό σχέδιο για να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα και τί θα σήμαινε για τους κόκκινους δανειολήπτες. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και Θεσμοί προβλέπει «κούρεμα» σε περίπτωση που η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Για το υπόλοιπο ποσό, το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης, ενώ τα 2/3 της δόσης θα πρέπει να τα καταβάλλει ο οφειλέτης.
Βέβαια, για θεσμούς και κυβέρνηση θεωρείται πολύ σημαντικό να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην το εκμεταλλευτούν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Με αυτό το στόχο, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, υπήρχε και πρόβλεψη ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων δανείων για οικονομικά ασθενείς δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.
Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του ΣΕΒ.
Όπως τόνισε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία, την οικονομία και τις τράπεζες οι οποίες έχουν δεσμευτεί σε φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης τους έως το 2021. Πρόσθεσε ότι η προστασία πρέπει να αφορά τα κατώτερα στρώματα, τα οποία με τη βοήθεια της Πολιτείας θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει οι υποχρεώσεις συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ από δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές τόνισε ότι “Η οικονομία προοδεύει όταν ενισχύεται η παραγωγή και δεν παρέχονται πόροι όταν δεν δικαιολογούνται”.
Πιο αυστηρό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση, πρόστιμα για τους παραβάτες, ευθύνες στους ορκωτούς λογιστές και πιο συχνή δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.
Ο κ Φέσσας μίλησε για μεμονωμένες αλλά εμβληματικές υποθέσεις κακής εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν δημιουργήσει εντεινόμενη αμφισβήτηση και σκιά πάνω στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η ποιότητα και αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη.
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι η έξοδος από την κρίση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν η φήμη έχει τρωθεί και η επιχειρηματική τάξη δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα. Στις προτάσεις που παρουσίασε περιλαμβάνεται:
– Αύξηση της συχνότητας πληροφόρησης για τις μη εισηγμένες (τα ετήσια αποτελέσματα να ανακοινώνονται εντός πενταμήνου και να αναρτώνται στο ΓΕΜΗ ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις να θεσπιστεί υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων δύο φορές το χρόνο).
– Ένταση των ελέγχων για τους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να έχουν ευθύνες ακόμη και με την προσωπική τους περιουσία στις περιπτώσεις που υπάρχει δόλος και να δημοσιοποιούνται οι περιπτώσεις όσων παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες.
– Να τοποθετηθούν ανεξάρτητα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια και τις επιτροπές ελέγχου και να ενταθεί ο έλεγχος στις συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα.
– Ενίσχυση των πόρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Είναι σημαντικό για τις εισηγμένες επιχειρήσεις να έχουν εταιρική διακυβέρνηση που τους επιτρέπει πρόσβαση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα με αποδεκτές αξίες, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι επενδυτές θέτουν ως προϋπόθεση για την επένδυση σε μία εταιρεία την ύπαρξη και εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και ελληνικές τράπεζες, όπως τόνισε ο κ Καραμούζης, οι οποίες έχουν εντάξει τη μορφή και τον τρόπο εταιρικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ