Τη χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, οι αποφάσεις για τη χορήγηση του νέου επιδόματος θα ληφθούν αφού βγουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το μήνα Οκτώβριο, ώστε να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τη δημοσιονομική υπέρβαση.

Συνεπώς, είναι θέμα ημερών να διαφανεί εάν υπάρχει περιθώριο ώστε το οικονομικό επιτελείο να μπορεί να δρομολογήσει παρεμβάσεις για τους ευάλωτους, όπως είναι η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας.

Υπό εξέταση έχουν τεθεί αρκετές προτάσεις για το ύψος του επιδόματος και το εύρος των δικαιούχων.

Οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

— Οικογένειες με παιδιά

— Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

—  Άτομα με αναπηρία

— Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι).

— Ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Θα είναι περιορισμένοι οι δικαιούχοι λόγω της αύξησης των συντάξεων και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Η τελική απόφαση για τους χαμηλοσυνταξιούχους αναμένεται να ληφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, ανεξάρτητα αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι δόθηκε επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες όπως άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι. Εάν καταβληθεί λοιπόν όπως πέρσι θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μακροχρόνια ανέργους.

Οι προϋποθέσεις

Πέρσι οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας ήταν:

– το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ

– το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022

– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ

– είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Τι ίσχυε για τους μακροχρόνια ανέργους

Παράλληλα για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες

Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού

Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2023, κατά το φορολογικό έτος 2023, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Πηγή: aftodioikisi.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα 525€. ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για 1.843 μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο. Επίδομα θέρμανσης: Το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις και πληρωμές. Θέσεις εργασίας έως 2.000€