Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 100.000 προσλήψεις άνεργων. ΑΣΕΠ: Πότε η προκήρυξη για 3.000 μόνιμες προσλήψεις
Σχέδιο για την κρατική επιδότηση των μισθών των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω του κορονοϊού επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο μεταξύ των σεναρίων προβλέπεται επιδότηση του μισθού, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και επιδότηση ενοικίου.
Ειδικότερα η κυβέρνηση όλες αυτές τις ημέρες και κυρίως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια για το πως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να είναι όρθιοι την επόμενη ημέρα.
Στόχος είναι να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και καμιά επιχείρηση. Γι αυτό το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βοηθήσει από την μία την επιχείρηση που έχει ήδη πληγεί είτε με αναγκαστικό λουκέτο είτε μείωση τζίρου λόγω κορονοϊού και από την άλλη να βοηθήσει τον εργαζόμενο να μην χάσει την θέση και τον μισθό του.
Για αυτό επεξεργαζεται ένα σχέδιο που δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολήσουν τους εργαζόμενους λιγότερες ώρες χωρίς όμως από την άλλη οι εργαζόμενοι να χάσουν τον μισθό που παίρνουν σήμερα αφού θα καταβάλλεται από τον εργοδότη το ποσό ανάλογα με τις ώρες και στην συνέχεια θα επιδοτείται με συμπληρωματικό ποσό από το κράτος.
Η επιδότηση αυτή θα έρθει να καλύψει μέρος των τακτικών αποδοχών τους και θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και συμπληρωματικές παρεμβάσεις όπως η επιδότηση ενοικίου, ενώ θα καλύπτονται πλήρως και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το μέτρο αυτό αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure και θα ενισχυθούν με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στόχος του προγράμματος είναι η καταβολή στους συγκεκριμένους εργαζόμενους επιπλέον ποσού (εκτός από το μισθό τους), το οποίο σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ανέρχεται στο μισθό πλήρους απασχόλησης ανά περίπτωση, με αντίστοιχη προσαύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου.
Το μέτρο θα έχει περιορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και δεν αποκλείεται να «τρέξει» ως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της πανδημίας. Στόχος είναι να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα της μισθωτής απασχόλησης και όπου προκύπτουν μετατροπές συμβάσεων. Όπως άλλωστε έχει εξαγγελθεί, υπό διαμόρφωση βρίσκονται και κλαδικές πολιτικές για τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές.
Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ αντανακλούν την κατάσταση στην αγορά εργασίας για το μήνα Μάρτιο, όταν τις πρώτες μέρες του μήνα καταγράφηκαν 41.903 απολύσεις, ενώ ήταν πολλαπλάσιες οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής εργασία. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 20ετίας που προέκυψε κυρίως από την μείωση κατά 50% των εποχικών προσλήψεων. Πηγή: dikaiologitika.gr
Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 100.000 προσλήψεις άνεργων. ΑΣΕΠ: Πότε η προκήρυξη για 3.000 μόνιμες προσλήψεις