Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για 43.550 θέσεις εργασίας. ΑΣΕΠ: Μπαράζ προσλήψεων στο Δημόσιο
Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματος φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, που αφορά σε κύριες κατοικίες 22 δήμων της Αττικής και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, για αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου.
Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα σε περιοχές της Αττικής με περιορισμένη διείσδυση φυσικού αερίου, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών, καθώς και στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αποτελεί παράλληλα και μια σημαντική πρωτοβουλία κατά της ενεργειακής φτώχειας, αφού τα ποσοστά επιχορήγησης των ωφελούμενων ξεκινούν από το 65% και φτάνουν στο 100%.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν φυσικά πρόσωπα που πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
1. Έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία. Στις ειδικές περιπτώσεις που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης ή παραχωρείται δωρεάν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής (όχι ο ψιλός κύριος).
2. Δεν έχουν συνάψει (τα ίδια ή συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ Αττικής, για την κατοικία που αιτούνται επιχορήγηση, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 (δηλαδή δεν έχουν σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης στις 07/10/2020).
Α/Α Κατηγορία ωφελούμενων Ποσοστό επιχορήγησης
1α Ατομικό “Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης” έως 20.000€ 65%
1β Οικογενειακό “Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης” έως 30.000€ 65%
2 Δικαιούχοι κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) 100%
Ως εισόδημα λαμβάνεται το «εισόδημα επιβολής εισφοράς» του τμήματος Γ2 «Εκκ. Ειδ. Εισφοράς Αλληλ.» του εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Επιλέξιμες κατοικίες
Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη στη δράση εφόσον πληροί τα κάτωθι κριτήρια:
Είναι μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα ή πολυκατοικία(1).
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία από τον αιτούντα, τυχόν συγκύριο/(συν)επικαρπωτή ή από τρίτο με δωρεάν παραχώρηση (όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1). Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες που εκμισθώνονται.
Υφίσταται νόμιμα, δηλαδή φέρει οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο.
Διαθέτει σύστημα θέρμανσης πετρελαίου ή θερμαίνεται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου σε λειτουργία.
Δεν έχει λάβει άλλη επιχορήγηση για αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης από δημόσιο φορέα, καθώς και δεν έχει ενταχθεί ή δεν έχει αιτηθεί ένταξη για χρηματοδότηση σε άλλο εθνικό ή κοινοτικό πρόγραμμα.
(1) Σημείωση: Σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών με χρήση κατοικίας να είναι επιλέξιμες, και η αίτηση να υποβάλλεται από αιτούντες που εμπίπτουν σε μία εκ των δύο κατηγοριών ωφελούμενων βάσει του κριτηρίου εισοδήματος.
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης επιχορήγησης από τους υποψηφίους δυνητικούς ωφελούμενους είναι έως την 28 Μαΐου 2021, και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει εξαντληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή το σύνολο διαθέσιμων πόρων αυτής.
Η διάρκεια υλοποίησης για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της επιχορήγησης ορίζεται με βάση την ημερομηνία ενεργοποίησης της εσωτερικής εγκατάστασης ως εξής:
30 Ιουλίου 2021, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση εγκατάστασης έλαβε χώρα έως και την 30η Ιουνίου 2021,
28 Ιανουαρίου 2022, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση έλαβε χώρα από την 1η Ιουλίου 2021 έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021,
29 Ιουλίου 2022, για όλες τις περιπτώσεις όπου η ενεργοποίηση έλαβε χώρα από την 2η Ιανουαρίου 2022 έως και την 30η Ιουνίου 2022. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Πηγή: dikaiologitika.gr
Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για 43.550 θέσεις εργασίας. ΑΣΕΠ: Μπαράζ προσλήψεων στο Δημόσιο