Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Δεύτερη ευκαιρία σε ανέργους με επίδομα έως 720 ευρώ. Κοινωφελής εργασία σε δήμους: Μοριοδότηση – αιτήσεις
Το ΑΜΚΑ του παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της μητέρας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) της μητέρας, το τηλέφωνο επικοινωνίας της μητέρας και ο iban του τραπεζικού λογαριασμού είναι απαραίτητα για την υποβολή της αίτησης για το επίδομα γέννας σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που σας παρουσιάζει σήμερα το ageliesergasias.gr. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ειδικότερα μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα epidomagennisis.gr οι ενδιαφερόμενες μητέρες θα μπουν με τους κωδικούς taxisnet και θα συμπληρώσουν τα παραπάνω συμπληρωματικά στοιχεία. Σύμφωνα με την ΚΥΑ η διαδικασία αυτή θα ισχύσει για τρεις μήνες καθώς μετά η αίτηση θα γίνεται αυτόματα από το μαιευτήριο και δεν θα χρειάζεται να γίνει αίτηση στο epidomagennisis.gr. Ωστόσο η εν λόγω πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή καθώς λόγω των τεχνικών προδιαγραφών που απαιτούνται ενδέχεται κάποιο μαιευτήριο να μην έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα του Μητρώου Πολιτών με αποτέλεσμα η μητέρα να χρειαστεί να κάνει την αίτηση μέσω της πλατφόρμας epidomagennisis.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αιτήσεις για το επίδομα γέννησης όπως ορίζεται στην ΚΥΑ θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και ακόμη κι αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα η μητέρα θα μπορεί να πάει στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου για να την υποβάλλει πάλι ηλεκτρονικά.
Η πρώτη δόση του επιδόματος των 2.000 ευρώ, τα 1.000 ευρώ, θα κατατίθεται στο λογαριασμό του δικαιούχου στα τέλη του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενώ η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ θα καταβάλλεται ένα 6μηνο μετά από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού.
Τρεις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της ΚΥΑ, περίπου μέχρι τον Μάιο η διαδικασία της αίτησης για το επίδομα γέννησης θα ξεκινάει και θα τελειώνει στο μαιευτήριο με την υποβολή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN. Με αυτή την διαδικασία η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ θα δίνεται στα τέλη του επόμενου μήνα μετά την γέννηση του παιδιού.
Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Ειδικότερα:
-Μονογονεϊκή οικογένεια, μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
-Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.
-Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.
-Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.
-Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.
Ως προς το κριτήριο διαμονής: το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του:
α) Έλληνα πολίτη,
β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
γ) πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, η δωδεκαετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.
Το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράτε στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
(πηγή)Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Δεύτερη ευκαιρία σε ανέργους με επίδομα έως 720 ευρώ. Κοινωφελής εργασία σε δήμους: Μοριοδότηση – αιτήσεις
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ