Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Πώς θα πάρετε εύκολα 240 ευρώ. Οι μακροχρόνια άνεργοι στην αφετηρία για την νέα Κοινωφελή Εργασία

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου θα γίνει η πρώτη καταβολή για το επίδομα γέννας, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Η υφυπουργός Εργασίας εξήγησε τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος και τις αλλαγές που θα ισχύσουν για τους πολίτες τρίτων χωρών.

«Δίνουμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1/1/2020. Δίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις, δηλαδή μια δόση των 1.000 ευρώ τον επόμενο μήνα – κατόπιν αιτήσεως του γονέα και μια δόση 1.000 ευρώ έξι μήνες ακριβώς μετά τη γέννηση του παιδιού», είπε η κυρία Μιχαηλίδου.

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ, είτε μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στη διεύθυνση www.epidomagennisis.gr.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση άλλαξε τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και των τριών επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας (γέννησης, στέγασης, παιδιού) σε πολίτες τρίτων χωρών. Για να λάβουν τα επιδόματα, θα πρέπει πλέον να ζουν στη χώρα μας 12 χρόνια αντί για πέντε που ίσχυε έως σήμερα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γέννας.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης θα κάνουν την αίτηση τους. Στο τέλος του μήνα θα παίρνουν την πρώτη δόση των 1000 ευρώ, στη συνέχεια μετά από έξι μήνες πάλι στο τέλος του μήνα που θα γίνονται οι πληρωμές, θα πληρώνονται τη δεύτερη και τελευταία δόση του επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ.

Με τη γέννηση του τέκνου, προβλέπεται:

δήλωση γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποσυστήματος του Πληροφοριακού συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης. η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης. η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό ή και σε μαιευτικές κλινικές /τμήματα νοσοκομείων γίνεται με τη χρήση του υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών.

Η δήλωση γέννησης καταρτίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιδρύματος που έλαβε χώρα ο τοκετός. Στη δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία που απαιτούνται για την κατάρτιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης απαιτούνται το όνομα, το επώνυμο, η εγγραφή στον δήμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εφόσον υφίσταται ο Φορέας Ασφάλισης του νεογνού.

Με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, ο γονιός θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα και μετά από έγκυρης της αίτησης θα προβλέπεται η χορήγηση της πρώτης δόσης ύψους 1.000 ευρώ.

Ποια είναι τα κριτήρια;
Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του:

Έλληνα Πολίτη Ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς Πολίτη κράτους – μέλους της ΕΕ Πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού.

Στην περίπτωση αυτή, 12ετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα γέννας είναι τα εξής:

Μόνη μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά: 60.000 ευρώ

Ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα: 70.000 ευρώ

Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο: 70.000 ευρώ

Ζευγάρι με ένα ακόμα ένα ανήλικο παιδί: 80.000 ευρώ

Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα: 80.000 ευρώ

Ζευγάρι με ακόμα δύο ανήλικα παιδιά: 90.000 ευρώ

Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα: 90.000 ευρώ

Ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα: 100.000 ευρώ
(πηγή)Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Πώς θα πάρετε εύκολα 240 ευρώ. Οι μακροχρόνια άνεργοι στην αφετηρία για την νέα Κοινωφελή Εργασία

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ