Σταθερό και μεταβλητό, το νέο επίδομα θα αφορά όσους έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Από Σεπτέμβριο προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή του.
Η αποσύνδεση του νέου επιδόματος ανεργίας από τον βασικό μισθό και κυρίως οι περικοπές για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ευέλικτα εργαζόμενους προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους νέους όρους και προϋποθέσεις για την καταβολή του και θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε διάφορες περιοχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι κυμαινόμενο, για τους πρώτους έξι μήνες υψηλότερο και χαμηλότερο τους επόμενους έξι. Ενώ, όπως αναφέραμε, θα συνοδευτεί από κατάργηση όλων των επιδομάτων μακροχρόνιας ανεργίας και θα προβλέπει χαμηλότερα ποσά, κάτω από τον κατώτατο μισθό, για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
Με απλά λόγια, το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο του κατώτατου μισθού για ένα μεταβατικό διάστημα που δεν θα ξεπερνάει τους 3 ή 6 μήνες και ανάλογα με τα χρόνια εργασίας που θα έχει ο εργαζόμενος πριν από την απόλυση του. Ωστόσο δεν θα χορηγείται στους περίπου 550.000 μακροχρόνια άνεργους (αυτός ο αριθμός επιβεβαιώνεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ), οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν πλέον καμία επιδοματική απολαβή, ενώ δραματικά μικρότερες θα είναι οι απολαβές για όσους εργάζονταν (πριν απολυθούν) με ευέλικτες μορφές εργασίας, καθώς αυτές θα περικοπούν στο μισό. Δηλαδή ένας εργαζόμενος μερικής απασχόλησης θα λαμβάνει επίδομα 255 ευρώ μετά την απόλυσή του, αντί για 509 ευρώ που προβλέπονται σήμερα.
Σταθερό και μεταβλητό επίδομα
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μέχρι τώρα, το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη:
Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα υπολογίζεται με βάση τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό (με τα σημερινά δεδομένα είναι 510 ευρώ), αλλά θα ξεκινάει από πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο.
Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό (μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών του εκάστοτε δικαιούχου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, αντί για το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα, το επίδομα πιθανότατα θα αυξηθεί στο 70%, ώστε να είναι υψηλότερο, δηλαδή από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα, η τακτική επιδότηση ανεργίας να ανέλθει στα 640 ευρώ. Μετά το τρίμηνο προβλέπεται ανάλογη μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού για καθένα από τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα που απομένουν για να συμπληρωθεί το 12μηνο της παροχής. Η μείωση θα είναι τέτοια ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή η παροχή να μην υπερβαίνει τα 7.140 ευρώ ( 510x14) που χορηγούνται έως τώρα σε ετήσια βάση.
Οι προϋποθέσεις χορήγησης
Πέρα όμως από τις συγκεκριμένες αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανά τρίμηνο, που δεν προβλέπουν, όπως είδαμε, συνολικά μεγαλύτερο ποσό σε ετήσια βάση, η καταβολή του επιδόματος θα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας. Συγκεκριμένα:
α) Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
β) Αν κάποιος δεν παρακολουθήσει ή διακόψει τη συμμετοχή του, τότε θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος.
γ) Επίσης, θα χάνεται το επίδομα αν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία σε αντικείμενο ίδιο με το αντικείμενό του και την αρνηθεί.
Χωρίς επίδομα οι μακροχρόνια άνεργοι
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το ποσό των 200 ευρώ που συνοδεύει σήμερα κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων καταργείται ή ενσωματώνεται στο προϋπολογισμό του νέου επιδόματος ανεργίας.
Να θυμίσουμε ότι από τις αρχές του χρόνου το υπουργείο Εργασίας προχώρησε, ενόψει και των επικείμενων αλλαγών, σε αιφνιδιαστική κατάργηση της εφάπαξ παροχής τριών επιδομάτων-παροχών της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) που αφορούσαν κατηγορίες κυρίως μακροχρόνια ανέργων.
Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Θ. Πετραλιά και του (πρώην) υπουργού Εργασίας Άδ. Γεωργιάδη καταργήθηκαν τρία συγκεκριμένα επιδόματα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): α) Το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, β) το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων και γ) το ειδικό βοήθημα επίσχεσης που αφορά τη διακοπή εργασιών μιας επιχείρησης.
Πηγή: avgi.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων από τον καύσωνα. Τα σχολεία που θα κλείσουν λόγω καύσωνα. 970 νέες προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων