Δείτε παραδείγματα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – Αχτσιόγλου: Όσοι δουν να μειώνεται για 13η φορά η σύνταξή τους θα λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη, που ενδεχομένως να αφορούν φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις
Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθούν οι περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν παρά τις ενστάσεις των στελεχών της κυβέρνησης «ότι πρόκειται για υποθετικά σενάρια».
Στους συνταξιούχους που θα υποστούν μειώσεις σχεδιάζεται να χορηγηθούν αντισταθμιστικά οφέλη βάσει του νέου μείγματος δημοσιοοικονομικών μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Όπως ανέφερε ενδεικτικά η Υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγου, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα επιφέρει βαρύτερες απώλειες από τις αρχικά εκτιμώμενες, 20% κατά μέσο όρο.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η εγκύκλιος που εκδόθηκε για τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου), ο επαναϋπολογισμός δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις), αλλά με το μειωμένο ποσό των περικοπών των μνημονιακών νόμων.
Αυτό σημαίνει, κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως ζητούν οι δανειστές) οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια).
Παράδειγμα: Συνταξιούχος με αρχική απόφαση συνταξιοδότησης 1.839,46 ευρώ μικτά, κύρια σύνταξη, θα έχει προσωπική διαφορά 149,54 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1340,47 ευρώ. Αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά θα έχει σύνταξη 1190,93 ευρώ (μείωση περίπου 15%). Το ΕΝΔΙΣΥ σε σχετική επιστολή, προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, έπρεπε να μην εκδώσει την εγκύκλιο δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του ΕΝΔΙΣΥ στην ολομέλεια του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου στις 7 Απριλίου 2017.
Την ίδια ώρα για «απόλυτο χάος» στον ΕΦΚΑ κάνουν λόγο οι ομοσπονδίες εργαζομένων κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.
Για το λόγο αυτό τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) στο ΙΚΑ εξήγγειλαν προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας στην ερχόμενη Πέμπτη, 2 Μαρτίου, από τις 12 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.
Την ίδια ημέρα, στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν μια σειρά από προβλήματα που έχουν ανακύψει και φτάνουν στο όριο του τραγελαφικού.
-Ο ΟΑΕΕ «ξέμεινε» από χαρτί τόσο με το Ενιαίο Μητρώο, όσο και με άλλα λειτουργικά ζητήματα του ΕΦΚΑ για την εκτύπωση συνταξιοδοτικών αποφάσεων , λόγω καθυστέρησης παραγγελίας με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πληρωμή 2000 νέων συνταξιούχων.
-τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των πρώην Ταμείων στο μητρώο του ΕΦΚΑ, το οποίο δεν λειτουργεί ολοκληρωμένα, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δυο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τονίζουν οι εργαζόμενοι, να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας.
-τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης βενζίνης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους προκαλούνται δυσχέρειες στη διακίνηση αλληλογραφίας, συνταξιοδοτικών φακέλων κλπ αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. Οι απαραίτητες μετακινήσεις γίνονται με ταξί.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, η οποία δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί όπως γίνεται κάθε χρόνο για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, πάντως εξέδωσε εγκύκλιο για το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης διευκρινίζοντας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πως έχει προωθηθεί διάταξη που προβλέπει:
Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μισθωτούς (πρ. ΙΚΑ) για την περίοδο 1/3/2017 έως 28/2/2018 με την συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2016), είτε κατά το τελευταίο 15μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες του τελευταίου 3μήνου του 15ντάμηνου (με εξαίρεση για τους πωλητές λαικών λαχείων κ.α.).
Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος έως 28/2/2018, των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του ν.2768/1999, των ασφαλισμένων του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του ν.3845/2010 και του ν.4254/2014, όπως και των ασφαλισμένων πρ.Ε.Τ.Α.Α. που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του ν.4254/2014 και ν.4320/2015 (πηγή)