Ακόμα και βαθιά κόκκινα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν εδώ και χρόνια οδηγήθηκαν σε ρύθμιση, καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί φοβίζουν με την αποτελεσματικότητά τους

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποδεικνύονται μέχρις στιγμής αποτελεσματικό όπλο για την άσκηση πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι πρώτες εβδομάδες διεξαγωγής τους μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οδήγησαν σε ρύθμιση το 20%-25% των δανειοληπτών μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα ακίνητά τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για δάνεια που χαρακτηρίζονται «βαθιά κόκκινα», δηλαδή δεν εξυπηρετούνται αρκετά χρόνια και οι τράπεζες δεν είχαν ούτε δυνατότητα επικοινωνίας με τους δανειολήπτες. Παρά τις αντιδράσεις από τις συλλογικότητες, οι εκτιμήσεις είναι ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών ομαλοποιείται σταθερά. Ηδη έχουν πιστοποιηθεί σχεδόν 300 συμβολαιογράφοι και γεωγραφικά οι διαδικασίες έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν 261 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Από αυτούς οι 76 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι 135 κατέληξαν άγονοι και 50 ανεστάλησαν. Η αναστολή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της επισπεύδουσας τράπεζας, ενέργεια που οκτώ στις δέκα φορές οφείλεται στο γεγονός ότι ο δανειολήπτης προσέρχεται στην τράπεζα και ζητά να ρυθμίσει το δάνειο. Οι άγονοι πλειστηριασμοί αφορούν συνήθως μικρά ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Οι τράπεζες αφήνουν τους διαγωνισμούς να καταλήξουν άγονοι προκειμένου να επανέλθουν στον δεύτερο πλειστηριασμό στον οποίο το ακίνητο βγαίνει σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Με την τακτική αυτή αποφεύγουν να στοκάρουν μικρά ακίνητα σε υψηλές τιμές. Στον δεύτερο πλειστηριασμό οι τιμές είναι 50% χαμηλότερες και έτσι έχουν σημαντικό περιθώριο να τα πουλήσουν σε καλύτερες τιμές στο μέλλον. Την Τετάρτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 332 πλειστηριασμοί. Από αυτούς ανεστάλησαν 96, αναβλήθηκαν οκτώ (κυρίως λόγω δικαστικών αποφάσεων), 95 ήταν επιτυχείς, ενώ κηρύχθηκαν άγονοι 133. Στα τραπεζικά καταστήματα βλέπουν δανειολήπτες που ήταν εξαφανισμένοι για αρκετά χρόνια χωρίς να δίνουν σημείο ζωής. Το μοντέλο που εφαρμόζουν οι τράπεζες γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να ζητούν άμεσα την καταβολή προκαταβολής ίσης με το 5% του δανείου ή και μέχρι το 10% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Μόλις δοθεί η προκαταβολή, η τράπεζα προχωρεί στη ρύθμιση του δανείου το οποίο προσαρμόζεται κατάλληλα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.

Νέος γύρος σήμερα

Στο σφυρί για 1,5 εκατ. ευρώ βγαίνουν τρεις μεζονέτες του Γιάννη Γρανίτσα στην Εκάλη, του άλλοτε ισχυρού ανθρώπου της ΑΕΚ που κατεδάφισε το γήπεδο στη Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστός ως «Ιωάννης ο Γκρεμιστής» μεταξύ των φιλάθλων.

Για την Τετάρτη 14 Μαρτίου έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τρεις μεζονέτες με τιμή εκκίνησης τα 500.000 ευρώ περίπου, οι οποίες βγαίνουν στο «σφυρί» για οφειλές προς την Alpha Bank συνολικού ύψους 240.000 ευρώ.

Το οικόπεδο περιλαμβάνει μία παλιά μεζονέτα και δύο καινούργιες, εκ των οποίων καθεμία έχει εμβαδόν 300 τ.μ. περίπου.

Στο σφυρί βγαίνει και η πρώτη κατοικία του εκδότη της εφημερίδας «Παρόν» Μάκη Κουρή και της συζύγου του, την Τετάρτη 18 Απριλίου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction από την Τράπεζα Πειραιώς ενώ την Τετάρτη 28 Μαρτίου η Αlpha Βank, βγάζει στον πλειστηριασμό το ακίνητο του Γιώργου Κουρή στο Ψυχικό.

Πρόκειται για τον δεύτερο πλειστηριασμό σε διάστημα δύο μηνών καθώς ο πρώτος είχε ανασταλεί καθώς το ζήτησε ο Γιώργος Κουρής, ο οποίος πρότεινε στην τράπεζα το διακανονισμό της οφειλής.

Η Alpha Bank αποδέχθηκε την πρόταση του Γιώργου Κουρή αλλά στη συνέχεια ο ίδιος δεν υλοποίησε τη συμφωνία, με αποτέλεσμα η τράπεζα να επαναφέρει τη διαδικασία εκποίησης του ακινήτου (πηγή)