Σε βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια του ευρωπαϊκού επιχειρείν τείνει να εξελιχθεί η “ανομβρία” στελεχών με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Περίπου ένας στους τρεις Ευρωπαίους εργοδότες (ποσοστό 38%) δηλώνει ότι δυσκολεύεται να στελεχώσει την επιχείρησή του με στελέχη, που διαθέτουν εξειδικευμένα ICT skills. Αντίστοιχη, περίπου, είναι η αναλογία και στην Ελλάδα, όπου το 34% των εργοδοτών δηλώνει ότι συναντά δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες ψηφιακές γνώσεις.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurostat (και αφορούν το 2014), αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Τσεχία και το Λουξεμβούργο, όπου το 59% των εργοδοτών δηλώνει βρίσκεται αντιμέτωπο με την έλλειψη προσωπικού με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Στη δεύτερη θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat βρίσκεται η Αυστρία (με 56%), η Ολλανδία (με 53%), η Μάλτα (με 52%) και οι Εσθονία, Ιρλανδία, Σλοβενία (και οι τρεις με 51%).

Αντίθετα, πιο “εύφορη” σε στελέχη με τα κατάλληλα eskills αποδεικνύεται η αγορά της Ισπανίας, όπου μόλις το 14% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σχετικές δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού. Ακολουθεί η Πορτογαλία (21%), η Βουλγαρία και η Ιταλία (αμφότερες με 31%), η Πολωνία (32%) και η Ελλάδα με 34%.

Share of enterprises which had hard-to-fill vacancies for jobs requiring ICT specialist skills, 2014
(as % of enterprises which recruited / tried to recruit personnel for jobs requiring ICT specialist skills).

Χαμηλή εκπροσώπηση
Στο μεταξύ, τα εξειδικευμένα στελέχη στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αντιπροσωπεύουν, μόλις, το 1,3% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη αναλογία αποδίδει στη χώρα μας την τελευταία θέση στην Ε.Ε., όσον αφορά τον αριθμό των εξειδικευμένων στελεχών του ICT στο σύνολο των εργαζομένων.

Συνολικά στην Ευρώπη περίπου 8 εκατ. άνθρωποι εργάζονται (στοιχεία 2014) ως ειδικοί στον κλάδο των ΤΠΕ, αντιπροσωπεύοντας το 3,7% του συνόλου των εργαζομένων. Η αναλογία αυτή, μάλιστα, είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την εικόνα, που αποτυπώνουν τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2011.

Στον αντίποδα της Ελλάδας βρίσκονται χώρες όπως η Φινλανδία (6,7%), η Σουηδία και το Λουξεμβούργο (5,1%), που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εξειδικευμένων στελεχών του ICT στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα εξειδικευμένα στελέχη των ΤΠΕ προέρχονται, κυρίως, από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο ανέρχεται σε 1,49 εκατ., στη Γερμανία 1,47 εκατ. και στη Γαλλία (0,91 εκατ.). Μάλιστα, αυτές οι τρεις χώρες απασχολούν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στο ICT.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ