Τον γύρο του κόσμου κάνει τον τελευταίο καιρό η είδηση ότι στο εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός παρατηρήθηκε μία νέα παρενέργεια. Η παρενέργεια αυτή γρήγορα απέκτησε την ονομασία «μπράτσο Covid» (Covid arm), γιατί εκδηλώνεται γύρω από το σημείο του εμβολιασμού. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Η εν λόγω παρενέργεια παρατηρήθηκε σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της εταιρείας Moderna. Πρόκειται για ένα μεγάλο, κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί έντονο κνησμό και είναι ζεστό στην αφή. Σε μερικούς πάσχοντες συνοδεύεται από έντονο οίδημα και πόνο. Πόσο σοβαρό είναι όμως;
«Είναι μια αβλαβής αντίδραση που τυπικά υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες έως μία εβδομάδα», απαντά η Dr Esther Freeman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Είναι ένα γνωστό φαινόμενο, που μπορεί μεν να είναι δυσάρεστο, αλλά δεν προκαλεί ανησυχία».
«Το μπράτσο Covid είναι ουσιαστικά μία όψιμη αντίδραση δερματικής υπερευαισθησίας», λέει ο καθηγητής Ανοσολογίας Dr. Thaddeus Stappenbeck, διευθυντής του Τμήματος Φλεγμονής & Ανοσίας στο Ερευνητικό Ίδρυμα Lerner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Προκαλείται διότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν στα μυϊκά κύτταρα που έχουν δεχθεί το mRNA εμβόλιο. Απλώς η αντίδρασή τους είναι λίγο υπερβολική, διότι εκλαμβάνουν την πρωτεΐνη που αυτό παράγει ως λοίμωξη την οποία πρέπει να καταπολεμήσουν επιθετικά».
Όπως εξηγεί ο Dr. Stappenbeck, η αντίδραση αυτή συνήθως χρειάζεται μερικές μέρες για να αναπτυχθεί.
Γι’ αυτό και συχνά δεν εκδηλώνεται την ημέρα που κάνει κάποιος το εμβόλιο αλλά κάποια από τις επόμενες.
Από την πλευρά της, η Dr. Freeman τονίζει ότι το μπράτσο Covid είναι μία σπάνια αντίδραση στο εμβόλιο. Η Dr. Freeman ηγείται μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων όπου καταγράφονται τα δερματικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά και οι δερματικές εκδηλώσεις των εμβολίων.
Στη βάση αυτή έχουν δηλωθεί μερικές δεκάδες περιστατικά της όψιμης δερματικής αντίδρασης υπερευαισθησίας στο εμβόλιο της Moderna. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν να υπάρχουν και κάποια ακόμα, αλλά γενικώς εκτιμούν πως το φαινόμενο δεν είναι πάρα πολύ συχνό.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτού του είδους η αντίδραση δεν είναι πρωτοφανής. Ανάλογη «διογκωμένη κοκκινίλα» παρατηρείται συχνά και με άλλα εμβόλια, όπως του τετάνου ή της ανεμευλογιάς.
Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η υπερευαισθησία «παρατηρείται στο 2-9% των ανθρώπων που κάνουν εμβόλια», λέει ο Dr. Praveen Buddiga, επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Ακόμα και με το τεστ για τη φυματίωση μπορεί να παρατηρηθεί, προσθέτει ο Dr. Stappenbeck.
Τι να κάνετε
Για τους πάσχοντες από αυτή την αντίδραση στο εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, το μείζον ερώτημα είναι τι να κάνουν. Όπως σημειώνει το iatropedia.gr, οι συστάσεις των ειδικών είναι απλές.
«Για να καταπραΰνετε τον πόνο και την φλεγμονή, να τοποθετείτε για λίγα λεπτά ψυχρά επιθέματα πάνω στο μπράτσο», συνιστά ο Dr. Stappenbeck. «Μπορείτε επίσης να πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο για τον πόνο. Η ανάπαυση και η παγοθεραπεία είναι καλές λύσεις για όλες τις φλεγμονώδεις καταστάσεις».
Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε την επόμενη δόση από το εμβόλιο της Moderna, τονίζει η Dr. Freeman. Ούτε πρέπει να κάνετε δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, προσθέτει.
Κι αν ανησυχείτε ότι θα ξαναπονέσετε, «να κάνετε τη δεύτερη δόση στο άλλο μπράτσο, για να διευκολύνετε λίγο τα πράγματα», καταλήγει ο Dr. Stappenbeck.
Πηγή: aftodioikisi.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ