«Φουσκωμένος» σε σχέση με πέρυσι είναι κατά μέσο όρο ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι ο μέσος φόρος έχει «απογειωθεί» ήδη στα 1.200 ευρώ καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30% σε σύγκριση με πέρυσι σε αντίστοιχο αριθμό χρεωστικών φορο-δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, περί τα 648.000 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν, αν δεν έχουν ήδη λάβει, χρεωστικό εκκαθαριστικό με τον μέσο όρο του επιπλέον φόρου να είναι 1.185 ευρώ, το οποίο είναι αποτέλεσμα του νέου, τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι με πρόσφατο νομοσχέδιο έχουν χαρακτηριστεί συλλήβδην «φοροφυγάδες» και καλούνται να να πληρώνουν αυξημένους φόρους.

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Έτσιελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ετοιμάζουν Δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών πράξεων του νέου φορολογικού νόμου, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις απέναντι στο τεκμαρτό εισόδημα.

Σύντομα αναμένεται «μπαράζ» προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια αλλά και την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει κοινή δημόσια δράση και ενιαία δικαστική αντιμετώπιση έναντι του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023, διοργανώνει συνέντευξη τύπου, σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου και ώρα 10:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Μιχάλη Επάμ. Ζαφειρόπουλου» (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος), με θέμα τη δικαστική προσφυγή κατά του νέου νόμου (δια της άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά των πρώτων εκτελεστικών – κανονιστικών πράξεων ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας).

Υπενθυμίζεται, σε σχετική ανακοίνωση ότι, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου θεσπίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, που χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες».

Οι «διορθώσεις» της κυβέρνησης από το 2025

Υπό την πίεση αυτή, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζεται να προχωρήσει από το 2025 σε «διορθώσεις» στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς να αλλάζει τον πυρήνα προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες τις προσαυξήσεις ανάλογα με:

  • τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας,
  • το σύνολο της μισθοδοσίας των εργαζομένων και
  • το ύψος του τζίρου της επιχείρησης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την επιβάρυνση που θα προκληθεί λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση για την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για το επόμενο φορολογικό έτος και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 300 ευρώ για το σύνολο των επαγγελματιών είτε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια είτε όχι.

Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες που νιώθουν «αδικημένοι»

Υπενθυμίζεται ότι  όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται και ζητούν έλεγχο προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού, απαιτείται πλήρης αποτύπωση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης. Όσοι προσφεύγουν συμπληρώνουν στην πλατφόρμα ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

  1. Η πλατφόρμα «ανοίγει» μόνο στους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν συμπληρώσει τους κωδικούς 443-444 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
  2. Για την αμφισβήτηση του φόρου, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
  3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας χάνεται.
  4. Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ο φορολογούμενος για τη διακρίβωση της ορθότητας και της ακρίβειας των αναφερόμενων στο ερωτηματολόγιο.
  5. Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης
  • Να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και
  • να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.
  • Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση. Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα παιδιού Α21: Πληρωμή της Γ’ δόσης. Δεκάδες νέες θέσεις σε LIDL, Σκλαβενίτης, JYSΚ, My Market. Έρχεται νέο Pass για το ξενοδοχείο, καφεδάκι και ταβέρνα