Τα γνωστά και τα άγνωστα επιδόματα σε χιλιάδες μητέρες από την Δημόσια Υπηρεσία (ΔΥΠΑ).

Τρία επιδόματα καταβάλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) πού ανέρχονται μέχρι και 780 ευρώ και αφορούν εργαζόμενες μισθωτές αλλά και μη μισθωτές μητέρες.

Τα δύο από αυτά τα επιδόματα είναι ήδη ευρέως γνωστά και καταβάλλονται πολλά χρόνια και ένα είναι ολοκαίνουριο και έχει ανακοινωθεί πρόσφατα.

Ας δούμε και τα τρία αυτά επιδόματα της ΔΥΠΑ και ποιες μητέρες τα δικαιούνται.

Νέο επίδομα της ΔΥΠΑ 780 ευρώ που θα λαμβάνουν οι μητέρες για 9 μήνες

Επέκταση στο επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, σήμερα οι μη μισθωτές μητέρες δεν λαμβάνουν καμία παροχή μητρότητας από τη ΔΥΠΑ, παρά μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ. Με τη διάταξη αυτή θα λαμβάνουν επίδομα μητρότητας για 9 μήνες που θα ισούται με το ύψος του κατώτατου μισθού, κατ’ αντιστοιχία του τι ισχύει για τις μισθωτές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον έτερο γονέα, ώστε να μπορούμε να αναφερόμαστε πλέον σε συνολική προστασία της γονεϊκότητας.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη:

  • όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους €780 (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες
  • το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα λαμβάνουν και οι μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες έως σήμερα αποκλείονταν λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες π. ΤΑΥΤΕΚΩ, έμμισθες ασφαλισμένες π. ΕΤΑΑ)

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προστασία της μητρότητας και η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σε ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες συνταγματικές διατάξεις.

Τα δυο γνωστά επιδόματα μητέρας που δικαιούσαι από την ΔΥΠΑ με μια απλή αίτηση στο gov.gr. είναι η Συμπληρωματική παροχή μητρότητας και η Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Συμπληρωματική παροχή μητρότητας

Η συμπληρωματική παροχή μητρότητας καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παροχή εξαρτημένης εργασίας).

Η παροχή καταβάλλεται ύστερα από τον τοκετό, εφόσον συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

  • ενεργός εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας κυοφορίας,
  • είσπραξη επιδόματος από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας,
  • συμπλήρωση κατ’ ελάχιστον 10ήμερης εργασίας στον εργοδότη μέχρι την έναρξη της άδειας κυοφορίας-λοχείας

Δικαιούχοι είναι και οι μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών, στις οποίες καταβάλλονται οι αναλογούσες Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας για το χρονικό διάστημα της άδειας λοχείας (9 εβδομάδες), εφόσον βρίσκονται σε ενεργό εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της εν λόγω άδειας – στην περίπτωση των θετών μητέρων είναι απαραίτητη η ενεργός εργασιακή σχέση κατά την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια – και εφόσον έχουν εισπράξει το επίδομα μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) για την αποχή από την εργασία λόγω λοχείας.

Το ποσό είναι ίσο με τη διαφορά που προκύπτει εάν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης κατά τον χρόνο έναρξης της άδειας κυοφορίας και λοχείας αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε ο e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας διάρκειας έως εννέα (9) μηνών. Ως προϋποθέσεις τίθενται:

  • η ενεργός εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή τ. Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων) και η απασχόληση με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης α) στον ιδιωτικό τομέα, β) με συμβάσεις ή σχέσεις μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, του γ) με σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία για απασχόληση στην Αμερικανική Ναυτική Ευκολία Σούδας,
  • η λήψη παροχών μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή τ. Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων).

Δικαιούχοι είναι και οι μητέρες, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών, εφόσον πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις.

Η Ειδική Άδεια Προστασίας της Μητρότητας χορηγείται από τον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας.

Οι ασφαλισμένες μητέρες μπορούν να κάνουν χρήση του συνόλου ή τμήματος της άδειας. Επίσης, μπορούν να τη διακόψουν με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.

Ποσό παροχής

Η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις (4) ώρες ημερησίως ή μέχρι δεκατρείς (13) ημέρες το μήνα κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), καθώς επίσης και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλισμένης και την αποδίδει στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και στο αντίστοιχο επικουρικό ταμείο, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά που βαρύνει την Υπηρεσία.

Σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος της άδειας/παροχής προς τον πατέρα, καταβάλλεται σε αυτόν το ποσό το οποίο θα ελάμβανε η εργαζόμενη μητέρα με βάση το δικό της εργασιακό καθεστώς (πλήρους & μερικής απασχόλησης) & ασφαλίζεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τη μητέρα.

Διακοπή

Η παροχή διακόπτεται λόγω:

  • Λύσης για οποιονδήποτε λόγο της εργασιακής σχέσης της μητέρας,
  • Απασχόλησης στον εργοδότη μετά από σχετική αίτηση διακοπής της παροχής από την δικαιούχο.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λογαριασμοί ρεύματος: Τα «κλειδιά» για έκπτωση έως 480€. ΔΥΠΑ: Προγράμματα με πάνω από 30.000 θέσεις. Έρχεται το πρόγραμμα Ανακαινίζω–Ενοικιάζω.