Νέα προγράμματα για δεκάδες χιλιάδες ανέργους και εργαζομένους ετοιμάζει η ΔΥΠΑ μέχρι τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αξιοποιώντας ένα 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2025 θα καταρτιστούν και θα πιστοποιηθούν 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του 2024 θα ακολουθήσουν:
– Η χορήγηση ψηφιακού και πράσινου πιστοποιητικού για 30.000 ανέργους. Πρόκειται για δράσεις κατάρτισης τουλάχιστον 30.000 ανέργων με πιστοποίηση από εταιρεία πληροφορικής διεθνούς κύρους ή πανεπιστήμιο, 12μηνης ισχύος, σε θέματα πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων από μία βάση δεδομένων 1.500 διαφορετικών προγραμμάτων, διαδικτυακά.
Αντικείμενο Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες: Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη, Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση, Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα, Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τον Μετασχηματισμό του Κτηριακού Τομέα σε Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος, Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος, Αμπελουργία εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα, Έξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις, ηλεκτροκίνηση, Κυκλική Οικονομία, Περιβαλλοντική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), Διαχείριση Αποβλήτων.
– Η κατάρτιση σε πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους. Πρόκειται για δράσεις εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια για 12.500 ανέργους και για 12.500 εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες εξ αποστάσεως.
– Η κατάρτιση και η εξάσκηση στην τεχνητή νοημοσύνη για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους εξ αποστάσεως.
– Η επαγγελματική κατάρτιση για 10.000 επαγγελματίες άνεργους οδηγούς.
– Η κατάρτιση προσωπικού ιδιωτικής ασφάλισης και συγκεκριμένα για 5.500 ανέργους. Η κατάρτιση θα γίνει δια ζώσης.
Η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και η εξεύρεση απασχόλησης σε 1.000 ανέργους. Η κατάρτιση θα γίνει δια ζώσης και εξ αποστάσεως.
Παράλληλα εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξουν και άλλες δράσεις κατάρτισης, δια ζώσης και εξ αποστάσεως σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως αρτοποιοί σε ψηφιακές δεξιότητες για στοχευμένο αριθμό ανέργων.
Το επίδομα κατάρτισης ανέρχεται σε 5 ευρώ/ ώρα οπότε ανάλογα με τις ώρες της κάθε δράσης θα πληρώνεται αντίστοιχα ο άνεργος. Αν οι ώρες είναι 80 τότε ο άνεργος θα λάβει 400 ευρώ αν είναι 200 θα λάβει 1.000 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Μητρώο Ωφελούμενων, για κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:
– Είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
– Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
– Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης όπως αυτή ορίζεται στη σχετική νομοθεσία (Π.Δ. 739/13.8.1980 (ΦΕΚ 184 Α): Περί υποχρεωτικής φοιτήσεως εις το Γυμνάσιον).
Πέρα από τα ανωτέρω, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πρέπει:
α. να μην έχουν παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο της ίδιας δράσης (Δράση 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (Horizontal upskilling/reskilling programs to targeted populations), του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Next Generation EU.
β. να μην παρακολουθούν ή να μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας Πρόσκλησης.
γ. να μην παρακολουθούν και να μην παρακολουθήσουν κανένα άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που επιδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που συμπίπτει χρονικά, εν όλω ή εν μέρει, με το πρόγραμμα κατάρτισης για το οποίο υποβάλλουν την παρούσα αίτηση.
Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων (παραδείγματος χάριν γνώση αγγλικής γλώσσας, εκπαιδευτικό επίπεδο κ.α.).
Καταβολή επιδόματος κατάρτισης
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.
Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τη Δ.Υ.Π.Α.
Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.
Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολοταρία Ιουλίου: Δείτε αν κερδίσατε. Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα δουν τα λεφτά της 4ης δόσης. Θέσεις σε ΔΕΗ, ΔΥΠΑ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης