Πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας για την ολική κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας καταγγέλλει ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΥΠΑ.
Η πρόταση ετέθη προφανώς από τη διοίκηση στο πνεύμα εφαρμογής της χάρτας Πισσαρίδη. Οπως αναφέρει ο κ. Γκώγκος, η πρόταση περικοπής αφορά «τα γνωστά επιδόματα τρίμηνης διάρκειας των ανέργων, τα επιδόματα μακροχρόνια ανέργων ή ανέργων που έληξε η τακτική επιδότηση, επιδόματα που αφορούν επισχέσεις εργασίας. Επιδόματα βραχύβιας διάρκειας των οποίων το ύψος είναι 200 και 300 ευρώ».
Σημειώνουμε ότι το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ λαμβάνουν σήμερα περίπου 25.000 άνεργοι.
Η συζήτηση που ξεκίνησε πιο έντονα τις προηγούμενες μέρες μέσω διαρροών γύρω από το επίδομα της ανεργίας, το ύψος του, τη χρονική διάρκεια, τη σύνδεση του με τα προγράμματα κατάρτισης, καθρεφτίζεται στην παρούσα απαράδεκτη πρόταση.
Η τεκμηρίωση για την απαράδεκτη πρόταση, όπως καταγγέλλει ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΥΠΑ, «είναι πως τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα επιδόματα βαίνουν μειούμενα και πως με βάση τον “αναγκαίο εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας” θα πρέπει να καταργηθούν εκτός από την επιδότηση που αφορά την κατηγορία των αποφυλακισθέντων. Δηλαδή οι περίπου 30.000 άνεργοι φέτος, με βάση τα νούμερα που παρατέθηκαν στην πρόταση, σε σύγκριση με τους περίπου 50.000 που έκαναν χρήση της ειδικής επιδότησης το 2019, είναι αριθμός που επιβάλει την κατάργηση τους. Αντί να συζητάμε για την κατάργηση διάφορων κοφτών και απαράδεκτων προϋποθέσεων για τη λήψη επιδότησης της ανεργίας, η πρόταση προς το υπουργείο είναι να καταργηθούν παροχές ετών που αποτελούσαν ανακούφιση για χιλιάδες ανέργους και εργατικές οικογένειες».
Ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά «η πραγματική ζωή δείχνει πως το συντριπτικό κομμάτι των ανέργων βρίσκεται σταθερά εκτός της τακτικής επιδότησης ανεργίας άρα και των προϋποθέσεων που αφορούν της ειδικές επιδοτήσεις των ανέργων. Η αυστηριοποίηση των προϋποθέσεων, το ποινολόγιο των ανέργων, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορούν να είναι παράγοντες που θα χαλαρώνουν ή θα εξαφανίζουν έστω και αυτό το αδύναμο πλέγμα προστασίας των ανέργων.
Την ίδια στιγμή παραμένουν αόρατα τα στοιχεία για τον αριθμό των ανέργων που με βάση τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (απασχόλησης και κατάρτισης), αποκτούν σταθερή δουλειά, σταθερό μισθό, σταθερή εργασιακή ζωή. Για την ακρίβεια δεν έχουν δοθεί ποτέ τέτοια στοιχεία, δείγμα του ρόλου της ΔΥΠΑ ως έναν μηχανισμό ανακύκλωσης της ανεργίας και dealer των προγραμμάτων κατάρτισης.
Απαιτούμε το υπουργείο εργασίας και η κυβέρνηση να μην υιοθετήσουν αυτήν την απαράδεκτη πρόταση, να μην μετατραπεί σε υπουργική απόφαση. Να δυναμώσει η προστασία των ανέργων, να διευρυνθεί ο αριθμός των ανέργων που θα έχουν πρόσβαση στα επιδόματα της ανεργίας, το ποσό της επιδότησης και η χρονική διάρκεια τους».
Στη Βουλή το θέμα
Να μην καταργηθούν τα ειδικά βοηθήματα ανεργίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας. Την υπογράφουν οι βουλευτές Κατσώτης Χρήστος, Έξαρχος Νίκος, Παφίλης Θανάσης. Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μαρίνος Γιώργος, Μεταξάς Βασίλης, Παπαναστάσης Νίκος, Στολτίδης Λεωνίδας και Συντυχάκης Μανώλης.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ στις 19/12/2023 ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, υπήρξε θέμα με τίτλο “υποβολή γνώμης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος”.
Η πρόταση αναφέρει τη σχεδόν ολική κατάργηση των ειδικών βοηθημάτων ανεργίας, δηλαδή των επιδομάτων τρίμηνης διάρκειας των ανέργων, των επιδομάτων των μακροχρόνια ανέργων ή των ανέργων που έληξε η τακτική επιδότηση, επιδομάτων που αφορούν τις επισχέσεις εργασίας. Τα συγκεκριμένα επιδόματα είναι μικρής διάρκειας, που το ύψος τους βρίσκεται μεταξύ των 200 και 300 ευρώ.
Η τεκμηρίωση για την παραπάνω πρόταση είναι πως τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα επιδόματα βαίνουν μειούμενα άρα με βάση τον “αναγκαίο εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας” θα πρέπει να καταργηθούν εκτός από την επιδότηση που αφορά την κατηγορία των αποφυλακισθέντων. Δηλαδή οι περίπου 30.000 άνεργοι φέτος, με βάση τα νούμερα που παρατέθηκαν στην πρόταση, σε σύγκριση με τους περίπου 50.000 που έκαναν χρήση της ειδικής επιδότησης το 2019, είναι στοιχείο και όρος που επιβάλει την κατάργηση τους.
Η πραγματική ζωή δείχνει πως το συντριπτικό κομμάτι των ανέργων βρίσκεται σταθερά εκτός της τακτικής επιδότησης ανεργίας, άρα και των προϋποθέσεων που αφορούν της ειδικές επιδοτήσεις των ανέργων. Η αυστηριοποίηση των προϋποθέσεων, το ποινολόγιο των ανέργων, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορούν να είναι παράγοντες που θα χαλαρώνουν ή θα καταργούν έστω και αυτό το αδύναμο πλέγμα προστασίας των ανέργων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να μην υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση και να δυναμώσει η προστασία των ανέργων,
– Να διευρυνθεί ο αριθμός των ανέργων που θα έχουν πρόσβαση στα επιδόματα της ανεργίας,
– Να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης και η χρονική διάρκεια της.
Πηγή: aftodioikisi.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις. ΑΣΕΠ: 935 νέες μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο. Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 100.000 ευρώ