Tο επίδομα ανεργίας που θα καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ θα υπερβαίνει τα 550 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες με δυο βασικές προϋποθέσεις.
Μεγάλες διακυμάνσεις θα φέρει στο επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ το νέο νομοσχέδιο, αφού σε κάποιους ανέργους μπορεί να διπλασιαστεί και σε άλλους θα κόβεται εντελώς.
Ανατροπές έρχονται μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 για το επίδομα ανεργίας, οι οποίες διαφοροποιούν πλήρως τη σημερινή του μορφή: Υιοθετούνται αλλαγές -αρχικά σε πιλοτική μορφή- που κινούνται σε τρεις άξονες και αγγίζουν τόσο το ποσό του επιδόματος, όσο και τη διάρκεια καταβολής του, ενώ «συνδέεται» με τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων που αναπτύσσει η ΔΥΠΑ.
Προωθείται το επίδομα ανεργίας να είναι μεταβλητό ποσό, που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.300 ευρώ. Θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, ενώ αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ. Όσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.
Δυο είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται από τους ανέργους για να λάβουν υψηλότερο επίδομα από το ποσό των 479 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες μετά την απώλεια της πλήρους απασχόλησής τους.
Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του νέου αυξημένου επιδόματος ανεργίας κατά την διάρκεια των πρώτων 6 μηνών θα είναι:
- Η σύμβαση του εργαζόμενου να είναι πλήρους απασχόλησης και όχι με ευέλικτες μορφές, όπως η μερική και η εκ περιτροπής εργασία.
- Η απασχόληση του να υπερβαίνει τα 4 χρόνια.
Με την υιοθέτηση αυτών των δυο προϋποθέσεων, το επίδομα ανεργίας που θα καταβάλλεται θα υπερβαίνει τα 550 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες.
Παράλληλα, εξετάζεται με το νέο καθεστώς να αλλάξει και το ποσό του επιδόματος ανεργίας για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση. Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας 479 ευρώ. Ποσό που είναι υψηλότερο από τις μηνιαίες αποδοχές του όταν εργάζεται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας και την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στον τελικό σχεδιασμό των αλλαγών. Κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, οι αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος και η σύνδεση του με το μισθό του ανέργου θα εφαρμοστούν μόνο στην Αττική και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας, είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα καταβάλλεται για 6 μήνες και στην συνέχεια θα πέφτει στο σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα.
Επίσης στο νέο «καθεστώς» θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία 4ετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.
Για παράδειγμα αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία 4ετία είχε μέσο μισθό 4ετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο περίπου 800 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λάβει τα 479 ευρώ.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25, και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 479 ευρώ, ενώ καταβάλλεται μέχρι 12 μήνες για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5-10 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.
Βασική προϋπόθεση για να συνεχίζει να λαμβάνει ο άνεργος την εν λόγω ενίσχυση, θα πρέπει να παρακολουθεί σεμινάρια επανακατάρτισης. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο άνεργος δεν παρακολουθήσει ή σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα χάσει το επίδομα.
Ακόμα, σε περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί εργασία, στο αντικείμενο του ή σε συναφές αντικείμενο, που θα τού έχει προσφερθεί από τη ΔΥΠΑ, τότε θα «κοπεί» από το επίδομα ανεργίας.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων, το οποίο θα συγχωνευθεί με το τακτικό επίδομα ανεργίας.
Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 400€ από τον ΟΠΕΚΑ: Ποιοι τα δικαιούνται. ΔΥΠΑ: 7.500 θέσεις εργασίας με μισθό 780€. ΑΣΕΠ: Νέες μόνιμες προσλήψεις σε 2 υπουργεία χωρίς πτυχίο και ξένη γλώσσα