Δουλειά για 45.000 δικαιούχους του ΚΕΑ μέσω ΟΑΕΔ

 

Tο 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας, μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ όπως αναφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι δικαιούχοι από 450.000 που είναι σήμερα θα ανέλθουν σε 750.000. ενώ και οι Ρομά θα μπορούν να λαμβάνουν το ΚΕΑ, υπό τον όρο ότι τα παιδιά τους θα παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Στην ίδια δέσμη, υπάρχουν άλλες επτά πολιτικές για τους Ρομά ( βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, χαρτογράφηση οικισμών, πολύκεντρα, οικονομική ενίσχυση κ.α.).

Στην προμετωπίδα των δράσεων του υπ. Εργασίας είναι η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας: παράλληλα με την αλλαγή του ύψους και της φύσης του προστίμου, θα δίδονται κίνητρα στον εργαζόμενο να προχωρά σε καταγγελία. Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν έλεγχοι, σε πιλοτικό στάδιο, μικτών κλιμακίων από ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΣΔΟΕ και Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον ILO.

Μέσω της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, θα δίδονται κίνητρα για τη μετατροπή των εργαζομένων με μπλοκάκι σε μισθωτό, επίσης για τη μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας ξεκινά από τώρα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τον Ιούλιο θα προχωρήσει στην ουσιαστική ανακούφιση των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ, με ρύθμιση των δανείων τους.

Τον Ιούνιο ενδεχομένως, θα κατατεθεί ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με στοχευμένες παρεμβάσεις και επίσπευση της εφαρμογής του νόμου 4387. Επιπροσθέτως θα ενοποιηθεί η νομοθεσία για τους αναπήρους.

Τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Ανάπτυξης συντονίζονται για την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε πάνω από 100.000 μαθητές της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης, ιδίως σε δήμους με υψηλά ποσοστά φτώχειας. Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Από το Μάιο, από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αιρετές περιφερειακές διοικήσεις θα τεθεί σε διαβούλευση το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, ενώ επεκτείνεται από τον Αύγουστο το πιλοτικό πρόγραμμα στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων (διυπουργική δράση). Συγχρόνως, ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται σε Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων (νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο, έναρξη λειτουργίας τον Δεκέμβριο), θέμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

Τέλος, το υπ. Εργασίας προωθεί την απασχόληση ανέργων στα δημόσια έργα, των μακροχρόνια ανέργων για τις ηλικίες 55 -67, την ειδική επιδότηση των πρώην εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ