Την αξία του δια βίου εμβολιασμού και τα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο, τόνισαν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για τον έρπητα ζωστήρα, με σύνθημα, «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου σήμερα».

Η εκστρατεία ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιστημονικές και κοινωνικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα, τις επιπλοκές που προκαλεί σε υψηλό ποσοστό, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης της ασθένειας μέσω του εμβολιασμού.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσους έχουν περάσει ανεμοβλογιά), και εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνουν δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται αντίστοιχα η διάρκεια του πόνου που προκαλεί η νόσος, με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η μεθερπητική νευραλγία (πόνος πέραν του μηνός από την έναρξη του επεισοδίου έρπητα ζωστήρα).

Επιπλέον, μερικοί ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές εκδηλώσεις και επιπλοκές: Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουλάχιστον 1 στους 10 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα θα αναπτύξει βλάβες στον οφθαλμό και οι μισοί απ’ αυτούς θα υποφέρουν από χρόνια οφθαλμική νόσο και κίνδυνο απώλειας όρασης. Επίσης, άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, το επόμενο 6μηνο έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, οι ενήλικες έχουν και εκείνοι ανάγκη θωράκισης του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών, αναλόγως των υποκείμενων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματός τους. Στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα απαραίτητα εμβόλια των ενηλίκων, όπως και των παιδιών. Ειδικότερα για τον έρπητα ζωστήρα, όπως είπε, γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, μιλώντας στην εκδήλωση, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της εταιρείας MSD και τόνισε ότι ο ΙΣΑ είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που προάγουν την πρόληψη.

«Το επίπεδο εμβολιασμού αποτελεί κριτήριο για το επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας μιας χώρας. Και στην Ελλάδα ευτυχώς, οι γιατροί και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του χώρου της υγείας, προσπαθούμε να διατηρήσουμε υψηλό αυτό το επίπεδο, παρά τις αντιξοότητες που έχει δημιουργήσει η πολυετής οικονομική κρίση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος για να προστατευθεί από την παραπληροφόρηση που εγκυμονεί μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γίνονται τέτοιες προσπάθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη και προάγουν την υγεία των πολιτών», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή και κοκίτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πηγή: ΑΠΕ ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ