«Εμπειρία με τα ζώα δεν είχα. Μ’ ενδιαφέρει όμως να μάθω γι’ αυτά. Απολαμβάνω ιδιαίτερα το παιχνίδι με την Κανέλλα, μια σκυλίτσα 1-2 χρόνων. Παράλληλα, έχω χρόνο να κάνω και τις διακοπές μου», θα πει ο Δημήτρης Καραγιαννίδης από τις Σέρρες, φοιτητής Πληροφορικής στην Αθήνα, ο οποίος μαθαίνοντας από το Facebook για την πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρίπολης να προσφέρει δωρεάν διακοπές με αντάλλαγμα τη φροντίδα των αδέσποτων που φιλοξενεί, δήλωσε συμμετοχή, πήρε το λεωφορείο και βρέθηκε στο Παράλιο Αστρος Κυνουρίας, στην Αρκαδία.
«Με διαρκώς αυξανόμενο τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούμε –127 σκυλιά και πάνω από 20 γάτες– προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να τα υποστηρίξουμε», λέει ο κ. Γιώργος Ζαφειράκης, πρόεδρος του συλλόγου. «Για τον λόγο αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία να εφαρμόσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εθελοντοτουρισμού, με στόχο την προσφορά στα αδέσποτα. Βρήκαμε ένα ωραίο κτήμα 7 στρεμμάτων, 30 μόλις μέτρα από τη θάλασσα, στο Παράλιο Αστρος. Ο χώρος είναι υπό διαμόρφωση – χρειάζονται χωρίσματα, τέντες, σπιτάκια. Αντί να φέρουμε εργάτες, προτιμήσαμε να διαθέσουμε τα χρήματα για να φιλοξενήσουμε εθελοντές, που θα αναλάβουν αυτές τις εργασίες σε συνδυασμό με τη φροντίδα των ζώων, για περίπου 4 ώρες σε ημερήσια βάση. Επιπλέον, κάνουν και τις διακοπές τους. Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνεται ο χώρος, ο κόσμος που έρχεται να βοηθήσει έχει επαφή με τα ζώα, ενημερώνεται. Δεν περιμέναμε ότι θα έχει τόση ανταπόκριση το πρόγραμμα», παραδέχεται ο ίδιος.
Οσο για το προφίλ των εθελοντών; «Από την εμπειρία της πρώτης εβδομάδας –επειδή τώρα ξεκινήσαμε–, είναι κυρίως νέοι, 20άρηδες, 25άρηδες απ’ όλη την Ελλάδα. Ηρθε όμως και μία οικογένεια από το Βέλγιο για λίγο», συνεχίζει ο κ. Ζαφειράκης. «Αυτή τη στιγμή είμαστε 11 άτομα – στόχος μας, τα 6 με 10 άτομα κάθε φορά. Η διαμονή προσφέρεται στο οίκημα που υπάρχει μέσα στο κτήμα. Μοιραζόμαστε τις δουλειές, μαγειρεύουμε, καθαρίζουμε όλοι μαζί. Αυτόνομη διαβίωση – δεν έχουμε σερβιτόρους και καμαριέρες…».
Υπάρχει χρονικό όριο στην παραμονή του κάθε εθελοντή; «Οχι», απαντά ο πρόεδρος του συλλόγου. «Ξεκινήσαμε δοκιμαστικά. Είπαμε, όσο θέλει ο καθένας – μία μέρα, μία εβδομάδα, ένα μήνα; Οι περισσότεροι επιθυμούν να μείνουν για δύο εβδομάδες, κάποιοι όμως θέλουν όλο το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό έως 30/9. Θέλουμε να κάνουμε πράγματα, μας λείπουν όμως οι πόροι. Βασιζόμαστε σε δωρεές και συνδρομές μελών. Μακάρι να μπορούσαμε να τρέξουμε το πρόγραμμα για όλο τον χρόνο».
«Το θεώρησα μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθω περισσότερα για τα σκυλιά – ασχολούμαστε με τη φροντίδα τους, το τάισμά τους, αλλά και με μικρές εργασίες στον χώρο τους», εξηγεί η Κατερίνα Εξάρχου από τη Λάρισα, η οποία σπουδάζει Δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας «τώρα που το ζω, καταλαβαίνω ότι είναι μια προσπάθεια που σίγουρα μπορεί να έχει μέλλον. Ζεις κάτι ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα. Κι από την ανταπόκριση του κόσμου, φαίνεται ότι έχει πολύ δυνατές προοπτικές». Αν και σχετικά καινούργιος ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης, αφού ιδρύθηκε το 2015 και αριθμεί 81 μέλη, έχει ήδη αναπτύξει έντονη δράση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «έχουμε περιθάλψει πάνω από 350 ζώα, έχουμε δώσει για υιοθεσία περίπου 70 ζώα σε Ελλάδα και εξωτερικό – Βέλγιο και Γερμανία. Προσπαθούμε τώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στειρώσεων με εθελοντές κτηνιάτρους – εκτός από όσες κάνουμε εμείς. Δυστυχώς, ο δήμος Τρίπολης έχει να βγάλει πρόγραμμα στειρώσεων δύο ολόκληρα χρόνια. Αν υπήρχαν 50 αδέσποτα, έγιναν 300. Και μετά, ρίχνουν φόλες για να μειωθεί ο πληθυσμός και να μη διαμαρτύρεται ο κόσμος. Δεν λύνεται όμως έτσι το πρόβλημα», καταλήγει.
Email: zaa@hotmail.gr, Facebook: filozoikitripoli.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ