Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε στους τρόπους και στα πεδία που θα βοηθήσουν στη μετάβαση και την ένταξη στην αγορά εργασίας. Κυρίως οι νέοι που βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης από δομές εκπαίδευσης, αλλά και άλλοι ενήλικες οι οποίοι επανασχεδιάζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, χρειάζεται να συγκροτήσουν ένα πλάνο αναζήτησης εργασίας. Η διαμόρφωση του πλάνου είναι χρήσιμη για τη διαδικασία (επαν)ένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές επηρεάζουν πολλές φορές με απρόβλεπτο τρόπο τόσο την προσωπική και οικογενειακή ζωή όσο και την επαγγελματική ανάπτυξη και σταδιοδρομία.

Κρίνεται αναγκαίο το άτομο να ορίσει τους επαγγελματικούς του στόχους με συστηματικότητα. Τα βήματα που θα ακολουθήσει χρειάζεται να είναι ρεαλιστικά, να ικανοποιούν τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα και τις προσωπικές του ανάγκες και να συνάδουν με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χρονικής περιόδου κατά την οποία αναζητά εργασία. Καταστρώνοντας επομένως κάποιος το πλάνο αναζήτησης εργασίας, είναι σημαντικό να έχει υπόψη τα παρακάτω πεδία:
1. γνώση επαγγελματικού εαυτού.
2. προκλήσεις και μεταβάσεις στην αγορά εργασίας, τάσεις και προοπτικές επαγγελμάτων και ειδικοτήτων.
3. εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
4. επαγγελματικά περιγράμματα.
5. τεχνικές πλοήγησης στην αγορά εργασίας: βιογραφικό σημείωμα-συνοδευτική επιστολή, τρόποι αναζήτησης εργασίας, συνέντευξη επιλογής.
6. δικτύωση και δίκτυα σταδιοδρομίας κατά την αναζήτηση εργασίας.
7. νέες τεχνολογίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την αναζήτηση εργασίας, συγκρότηση φακέλου προσόντων και δεξιοτήτων.
8. προσωπική και κοινωνική ενδυνάμωση κατά την αναζήτηση εργασίας: διαχείριση χρόνου/άγχους/ μεταβάσεων.

Αναλυτικότερα στο αρχείο που επισυνάπτεται.


ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ