Κύριος στόχος της ΔΕΗ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξήσει το προσωπικό της καθώς αφενός είχε μειωθεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης αφετέρου ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων ξεπερνά τα 52 έτη και πολλοί από αυτούς αναζητούν την έξοδο μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας (μπόνους με αποζημίωση 15.000 ευρώ).
Δείτε επίσης: Μόνιμες προσλήψεις σε Λιμενικό, ΚΕΠ, ΑΑΔΕ.
ΟΑΕΔ: Τέσσερα νέα προγράμματα για 37.550 ανέργους
Οι ιθύνοντες της ΔΕΗ, λοιπόν, μελετούν τον σχεδιασμό νέων προσλήψεων που θα τηρούν τους όρους και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ χωρίς όμως οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθούν τις ανάλογες διαδικασίες που προβλέπει το ανώτατο όργανο. Ωστόσο, το νομοσχέδιο θα ανοίγει τον δρόμο ώστε οι σχετικές προσλήψεις να ελέγχονται από το ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί και η άρση του πλαφόν των αμοιβών τουλάχιστον στα διοικητικά στελέχη, μιας και για τους εργαζόμενους τρέχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ακόμη μία αλλαγή σχετίζεται με τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις προμήθειες υλικών και την παροχή υπηρεσιών. Σήμερα οι διαδικασίες αυτές ακολουθούν εκείνες του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρες αλλά και ανοικτές, την ώρα που οι ανταγωνιστές της ΔΕH δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.
Οι διαγωνισμοί που δεν θα υπάγονται στους κανόνες του Δημοσίου θα είναι εκείνοι για ανταγωνιστικές δραστηριότητες και όχι για παράδειγμα αυτοί του ΔΕΔΔΗΕ, όπου λόγω του μονοπωλίου απαιτούνται διαφανείς διαδικασίες (π.χ. προμήθεια στύλων διανομής ρεύματος).
(πηγή)Δείτε επίσης: Μόνιμες προσλήψεις σε Λιμενικό, ΚΕΠ, ΑΑΔΕ.
ΟΑΕΔ: Τέσσερα νέα προγράμματα για 37.550 ανέργους
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ