Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για το επίδομα των 1.150 ευρώ. Δυο προγράμματα για προσλήψεις στο Δημόσιο
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Βρούτσης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις»
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 10.1.2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00.
Χορήγηση επιδόματος γέννησης
Ειδικότερα, για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, το ν/σ αναφέρει:
Από 1.1.2020 θεσπίζεται επίδομα γέννησης ύψους δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, το οποίο χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Πρώτου Μέρους του παρόντος νόμου.
Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας του παιδιού εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 7. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού.
Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Υποβολή αίτησης – Καταβολή δόσεων
- Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά: α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή β) στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.
- Κατόπιν της αποδοχής της σχετικής αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων (1.000,00) ευρώ έκαστη.
Χορήγηση επιδόματος βάσει του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος
Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Κατηγορίες δικαιούχων
- Το επίδομα γέννησης χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα τους ή, εφόσον συντρέχει η περίπτωση της διάταξης του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο πατέρας τους ή το έτερο πρόσωπο, που ασκεί την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια και έχει την ιδιότητα:
α) Έλληνα πολίτη,
β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
γ) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,
ε) πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν.
2. Το επί δωδεκαετία μόνιμο και νόμιμο της διαμονής στη χώρα των πολιτών τρίτων χωρών της περίπτωσης ε΄ της προηγούμενης παραγράφου αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ’ έκαστο φορολογικό έτος ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη. Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η για έκαστο φορολογικό έτος και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της και όχι η τυχόν, μετά τη λήξη του έτους, εντός του οποίου έχει ταχθεί η ανωτέρω προθεσμία, υποβολή δήλωσης για το εισόδημα παρελθόντος φορολογικού έτους.
Αναλυτικά τα άρθρα του ν/σ:
Άρθρο 01 – Χορήγηση επιδόματος γέννησης
- Άρθρο 02 – Υποβολή αίτησης – Καταβολή δόσεων
- Άρθρο 03 – Χορήγηση επιδόματος βάσει του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος
- Άρθρο 04 – Κλίμακα ισοδυναμίας
- Άρθρο 05 – Όριο ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος
- Άρθρο 06 – Έλεγχος κριτηρίων- Δήλωση φορολογίας εισοδήματος
- Άρθρο 07 – Κατηγορίες δικαιούχων
- Άρθρο 08 – Συνδρομή των προϋποθέσεων στο πρόσωπο του πατέρα
- Άρθρο 09 – Χορήγηση από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΟΠΕΚΑ»
- Άρθρο 10 – Απαλλαγή από φόρους – Ακατάσχετο επιδόματος
- Άρθρο 11 – Εξουσιοδοτική διάταξη
- Άρθρο 12 – Πιστώσεις προϋπολογισμού
- Άρθρο 13 – Τροποποίηση του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α’ 5)
- Άρθρο 14 – Μεταβατική διάταξη
- Άρθρο 15 – Τροποποίηση της με αριθμό Δ13οικ.10747/256/06.03.2019 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος Επιδόματος Στέγασης» (Β’ 792)
- Άρθρο 16 – Μεταβατική διάταξη
- Άρθρο 17 – Μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας
- Άρθρο 18 – Αφορολόγητο και ακατάσχετο επιδόματος νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα
- Άρθρο 19 – Τροποποίηση άρθρου 6 του ν. 3106/2003 (Α΄30)
- Άρθρο 20 – Τροποποίηση άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α΄30)
- Άρθρο 21 – Τροποποίηση άρθρου 51 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30)
- Άρθρο 22 – Τροποποίηση άρθρου 52 του ν. 4387/2016 (Α’ 85)
- Άρθρο 23 – Τροποποίηση άρθρου 29Α του ν. 4521/2018 (Α`38)
- Άρθρο 24 – Τροποποίηση άρθρου 4 του Ν.4611/2019 (Α’ 73)
- Άρθρο 25 – Διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών για ποσά πολύ μικρού ύψους
- Άρθρο 26 – Ηλεκτρονικές συναλλαγές ασφαλισμένων
- Άρθρο 27 – Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
- Άρθρο 28 – Τροποποίηση της με αριθμό Δ13/οικ./33475/1935 κοινής υπουργικής απόφασης ( Β’ 2281)
- Άρθρο 29 – Έναρξη ισχύος
(πηγή)Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για το επίδομα των 1.150 ευρώ.
Δυο προγράμματα για προσλήψεις στο Δημόσιο
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ