Από το 2025, προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο τον κατώτατο μισθό να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Αυτές οι αυξήσεις θα είναι περίπου 3,9%-4% ετησίως, κάτι που σημαίνει μηνιαία αύξηση κατά περίπου 30-40 ευρώ. Για παράδειγμα, οι μισθοί νεοεισερχομένων στο δημόσιο τομέα θα κυμαίνονται από 883 έως 1.195 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης.

Παράλληλα, από 1η Ιανουαρίου 2025, θα υπάρξει μείωση κατά μία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, που θα επηρεάσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους εργοδότες. Αυτό θα αυξήσει τα καθαρά κέρδη των μισθωτών, με τις εισφορές των εργαζομένων να μειώνονται σε 13,32% και των εργοδοτών σε 21,79%.

Οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με τον κατώτατο μισθό και στοχεύουν να βελτιώσουν τα εισοδήματα στον δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι οι μισθωτοί θα δουν αύξηση στο καθαρό εισόδημά τους λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικότερα:

Πως θα διαμορφωθούν οι μισθοί με μια αύξηση 4%

Οι νέοι μισθοί για νεοεισερχόμενους, χωρίς παιδί

Υποχρεωτικής 883 ευρώ

Δευτεροβάθμιας 961 ευρώ

Τεχνολογικής 1.140ευρώ

Πανεπιστημιακής 1.195 ευρώ

Ο μισθός πάλι ενός δημοσίου υπαλλήλου τεχνολογικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στο 3ο κλιμάκιο με 2 παιδιά από τα 1,337 ευρώ που είναι θα πάει στα 1,370 ευρώ.

Σε ένα χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν περίπου 400 € περισσότερα ενώ το 2027 ,το ετήσιο όφελος σε σχέση με σήμερα θα είναι 1.200 ευρώ.

Βέβαια οι όποιες αυξήσεις θα εξαρτηθούν από την αύξηση στον κατώτατο μισθό .Από το νέο έτος θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να καθοριστεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Πάλι ο στόχος της κυβέρνησης και εδώ είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ μέχρι και το 2027.Αυτό σημαίνει μια ετήσια αύξηση πάνω από 4% ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.Άρα με αυτό το σενάριο μιλάμε για ετήσια μεσοσταθμική αύξηση κοντά στα 40 ευρώ. Αυτό θα σήμαινε ότι ο κατώτατος μισθός τον Απρίλιο θα ήταν κοντά στα 870 ευρώ.

Βέβαια όλα θα κριθούν και από την θέση των κοινωνικών εταίρων κατά τον διάλογο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού όσο και από τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

Και πάλι κάτω από αυτά τα σενάρια ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατάτι υψηλότερος από αυτόν στον ιδιωτικό τομέα . Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι στο Δημόσιο οι μισθοί είναι δώδεκα ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεκατέσσερεις.

Ασφαλιστικές εισφορές

Βέβαια οι μισθωτοί τόσο σε Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα ,πριν δουν αύξηση στα μεικτά τους ,θα δουν αύξηση πρώτα στα καθαρά τους λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την 1/1/2025 μειώνονται κατά μία (1) μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ.

Η μείωση θα είναι μισή μονάδα στις εισφορές εργαζομένων και μισή στις εργοδοτικές εισφορές. Κατά αυτό τον τρόπο, οι εισφορές των εργαζομένων προς τον ΕΦΚΑ θα διαμορφωθούν σε 13,32% (από 13,87% τώρα) και των εργοδοτών σε 21,79% από 22,35% τώρα ενώ το σύνολο των εισφορών θα ανέλθει σε 35,16% από 36,16%, σήμερα.

Το μέτρο εκτιμάται έχει κόστος περί τα 450 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα–μισθό για 3 μήνες από την ΔΥΠΑ. Νέες θέσεις για Γραμματείς και Υπαλλήλους Γραφείου. Αναβαθμίζω το Σπίτι μου: Πώς θα κάνετε ανακαίνιση άτοκα