Ποιοι θα δουν αυξήσεις στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ποιοι κινδυνεύουν να τα χάσουν, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε χτες η κ. Ζαχαράκη.
Αλλαγές στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού – ανακοίνωσε χτες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Οι αλλαγές προβλέπουν αύξηση των τριών επιδομάτων αλλά και κόφτες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν. Με απλά λόγια, λιγότεροι δικαιούχοι θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ.
Ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στα 3 μεγαλύτερα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ είναι οι εξής:
Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο.
Ποιοι χάνουν τα επιδόματα
Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Ειδικότερα αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς προστίθενται στο εισόδημα, οι τραπεζικές καταθέσεις, και τα περιουσιακά στοιχεία (κινητή και ακίνητη περιουσία) με αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα. Ωστόσο δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.
Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα
Η υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο σε 1 εκατ. 186 χιλιάδες δικαιούχους των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ
- 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
- 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
- 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
- 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ
Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Τέλος, στο πλαίσιο των στοχευμένων, πρωτοποριακών δράσεων για την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή των νέων γονιών η υπουργός, ανακοίνωσε την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 Δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το ΥΚΟΙΣΟ έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας.
«Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η διευκόλυνση αναζήτησης εργασίας, η μείωση της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου της προσχολικής αγωγής, η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, κυρίως γυναικών με πολυετή αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της φύλαξης παιδιών» ανέφερε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη.
Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές.
Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ειδικό επίδομα 300 έως 600€ – Οι δικαιούχοι. Σύνταξη από τα 55. ΜΚΟ: Δεκάδες θέσεις εργασίας σε 11 φορείς. Σχολεία 2024: Έρχεται το Sports Pass.