Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 626 μόνιμες προσλήψεις και με απολυτήριο λυκείου. ΟΑΕΔ: Τα δύο «άγνωστα» επιδόματα για πολλούς δικαιούχους
Κοστίζει λιγότερο από 8 ευρώ, γίνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια και μπορεί να σώσει δεκάδες ζωές. Πότε θα πρέπει να την κάνουμε. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Έξι άτομα στη χώρα μας έχουν εκδηλώσει θρόμβους μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca, από τις περίπου 950.000 δόσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα.
Τη Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι έχασε τη ζωή της από σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης-θρομβοπενίας μία γυναίκα 44 ετών από την Κρήτη. Πρόκειται για τον δεύτερο επιβεβαιωμένο θάνατο στη χώρα μας.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι πρακτικό, για να είμαστε ασφαλείς και να προλάβουμε τον επικίνδυνο σχηματισμό θρόμβων; «Ναι», απαντούν οι ειδικοί.
«Η μοναδική, απλή εργαστηριακή εξέταση που μπορεί να κάνεις κάποιος είναι η γενική εξέταση αίματος, όπου φαίνεται και ο αριθμός των αιμοπεταλίων (PLT). Αν τα αιμοπετάλια έχουν πτωτική τάση και είναι κάτω από τις τιμές που είχαμε σε κάποια πρόσφατη εξέταση αίματος που είχαμε κάνει, ή αν δεν έχουμε άλλη πρόσφατη γενική αίματος και οι τιμή των αιμοπεταλίων είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου (τιμή που δίνει το κάθε εργαστήριο), τότε χρήζει ο εμβολιασμένος ιατρικής εκτίμησης, με περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαίωσης ή όχι παρουσίας θρόμβου στο αίμα. Αυτή εξέταση λέγεται D-dimers (δ-διμερή, προϊόντα αποδόμησης θρόμβου)», εξηγεί στο topontiki.gr ο Σπύρος Μπάρμπας, ειδικός παθολόγος, διευθυντής Ε’ Παθολογικής Κλινικής στο Metropolitan General.
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα αιμοπετάλια κάνουν θρομβοπενία, δηλαδή μειώνονται, με έναν ειδικό αυτοόανοσο μηχανισμό που πυροδοτείτε από την παρουσία του εμβολίου, γι’ αυτό και αποτελούν σημαντικό δείκτη προς αξιολόγηση.
Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, αυτήν την εξέταση μπορούμε να την κάνουμε από επτά έως 10 μέρες και ανά εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό μας και κυρίως μετά από τη δεύτερη δόση.
Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό θα ήταν πριν κάνουμε το εμβόλιο να κάνουμε μία γενική αίματος, ώστε να έχουμε πρόσφατο μέτρο σύγκρισης.
Η εξέταση γίνεται σε ιδιωτικά ή δημόσια εργαστήρια και δεν κοστίζει περισσότερα από 8 ευρώ.
Συμπτώματα
Πέρα από την εξέταση αίματος, η οποία είναι αρκετά χαρακτηριστική και βοηθά να καταλάβουμε αρκετά πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων εάν έχουν αρχίσει να σχηματίζονται θρόμβοι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ύποπτα και θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να ενημερώσουμε τον γιατρό είναι:
Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Πρήξιμο στα πόδια
Επίμονος κοιλιακός πόνος
Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας επίσημα πέντε περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca.
Από τις περιπτώσεις αυτές, οι τέσσερις εκδηλώθηκαν σε γυναίκες 36, 44, 47 και 62 ετών (οι δύο κατέληξαν) και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών.
Πηγή: topontiki.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 626 μόνιμες προσλήψεις και με απολυτήριο λυκείου. ΟΑΕΔ: Τα δύο «άγνωστα» επιδόματα για πολλούς δικαιούχους