Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σύμφωνα με υπουργική απόφαση. Δείτε ποια μπαίνουν στο στόχαστρο.

Στην κατεδάφιση 2.500 αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις στην Αττική και ακόμη 700 αυθαιρέτων σε παραθαλάσσιες περιοχές (επίσης στην Αττική) για τα οποία έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Τα αυθαίρετα στα δάση υπολογίζονται σε 2.500 και περίπου 700 στον αιγιαλό. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το Μάτι, η πολεοδόμηση θα γίνει με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ένα πολεοδομικό εργαλείο που συνήθως εφαρμόζεται για μεγάλες επενδύσεις.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Όπως ανέφερε, την Τέταρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο «την ερχόμενη Δευτέρα φιλοδοξώ να έχω τη λίστα με τα 100 πρώτα προς κατεδάφιση αυθαίρετα».

Σε ερώτηση το πότε θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από μερικές μέρες ως μερικές εβδομάδες.

Η πράξη εντός 15 ημερών θα γίνεται άμεσα εκτελεστεί, οπότε – τυπικά- το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα μπορεί να επιδικάσει ασφαλιστικά μέτρα. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων θα πρέπει να προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο μέσα σε δυο εβδομάδες.

Ποια αυθαίρετα μπαίνουν στο στόχαστρο

Αυθαίρετα με περίφραξη που έχουν ανεγερθεί σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, που έχουν χτιστεί σε αναδασωτέες και πυρόπληκτες περιοχές, σε εθνικούς δρυμούς αλλά και μέσα σε χαρτογραφημένα ρέματα μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, στο στόχαστρο μπαίνουν οι εξής κατηγορίες:

-ζώνες μέσα από τον αιγιαλό

-οριοθετημένα ρέματα

-κηρυγμένες ως αναδασωτέες περιοχές και

-εθνικούς δρυμούς

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα γίνουν και στην Μακρόνησο, διότι τα εν λόγω αυθαίρετα κτίσματα βεβηλώνουν την ιστορική, συμβολική σημασία του νησιού, όπως επισημαίνεται στη σημερινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στην κατατεθείσα σήμερα τροπολογία περί “κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις”, η σημασία της Μακρονήσου, ως ιστορικού τόπου εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών, εκτοπισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα, ιδίως κατά την περίοδο 1946-1953, βεβηλώνεται από σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων, οι οποίες δεν στάθηκε δυνατό να αποφευχθούν λόγω της απόστασης του νησιού από τον δήμο στον οποίο υπάγεται διοικητικά, αλλά και της έλλειψης των αναγκαίων υλικών και οργανωτικών μέσων για τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των διατηρητέων κτισμάτων της Μακρονήσου, εκείνων δηλαδή που έχτισαν οι ίδιοι οι εκτοπισμένοι.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο που βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, είπε πως με απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε δασοτεμαχιο.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ