Τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα ενός εργαζομένου που απουσιάζει από τη δουλειά του λόγω ασθένειας επισημαίνει σε ειδική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εργασίας.

Πώς αποδεικνύεται η ασθένεια και πώς πληρώνεται στον εργαζόμενο

Αναλυτικά όσα αναφέρει το υπουργείο Εργασίας:

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Αρχικά, ο εργαζόμενος (με υπαλληλική σχέση εργασίας) οφείλει μόλις ασθενήσει να ειδοποιήσει με οιονδήποτε μέσο τον εργοδότη του. Ενώ οφείλει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να προσκομίσει στην εργασία του ιατρική βεβαίωση, αναφορικά με το είδος και τη διάρκεια της ασθένειάς του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι προτιμότερο (αλλά ΟΧΙ υποχρεωτικό) η βεβαίωση να προέρχεται από γιατρό του οργανισμού κυρίας ασφάλισης του εργαζομένου.

Η παράλειψη της αναγγελίας και η αποχή από την εργασία, δυνατόν να θεωρηθεί από τις αρχές καλής πίστεως, ως πρόθεση καταγγελίας της συμβάσεως από μέρους του, εφόσον όμως προέρχεται από δόλο ή αμέλεια, και να αποτελέσει λύση της συμβάσεως από μέρους του μισθωτού και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Όσον αφορά στην υπαιτιότητα, δεν εξετάζεται αν η ασθένεια επήλθε στην εργασία ή από άλλη αιτία ή από ατύχημα. Με την ασθένεια εξομοιούται και το εργατικό ατύχημα, ανεξάρτητα εάν αυτό συνέβη εντός του χώρου εργασίας ή εκτός εργασίας. Ο μισθός του άρθρου 657 ΑΚ καταβάλλεται στον εργαζόμενο, εφόσον αποδεικνύεται ότι η απουσία του δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Για πόσο διάστημα μπορεί να απουσιάζει ο εργαζόμενος και να δικαιούται να λάβει αποδοχές

Χρόνος απασχόλησης                   Χρόνος αποχής λόγω ασθενείας

Μέχρι 4 ετών                                 Ένας (1) μήνας

4 έτη συμπληρωμένα μέχρι 10 έτη     Τρεις (3) μήνες

10 έτη συμπληρωμένα μέχρι 15 έτη    Tέσσερις (4) μήνες

15 έτη συμπληρωμένα και άνω          Έξι (6) μήνες

Η αποχή λόγω ασθενείας του μισθωτού πρέπει να είναι συνεχής, μέχρι συμπληρώσεως των υπό του νόμου προβλεπόμενων ορίων. Τα χρονικά όρια αποχής, αρχίζουν από την ημέρα κατά την οποία ο μισθωτός απουσίασε συνεπεία της ασθενείας και λήγουν την αντίστοιχη ημέρα του επόμενου μηνός ή των τριών, των τεσσάρων ή των έξι μηνών, ανάλογα του χρόνου υπηρεσίας των μισθωτών κατά τη διάκριση που έγινε ανωτέρω. Στο χρόνο αυτό συνυπολογίζονται και οι Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.

Ο Μισθωτός κατά τη διάρκεια της Ασθένειάς του απαγορεύεται να απασχολείται αλλού.

Αποδοχές Ασθενείας

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 657-658 Α.Κ., εφόσον ο μισθωτός έχει εργαστεί επί 10 τουλάχιστον ημέρες, δικαιούται, καίτοι μη εργαζόμενος, λόγω ανυπαιτίου κωλύματος (ασθένεια, ατύχημα, τοκετός κ.λ.π.) να αξιώσει από τον εργοδότη του τις αποδοχές 15 ημερών.

Αν έχει συμπληρώσει έτος υπηρεσίας, δικαιούται να λάβει τις αποδοχές ενός μηνός.

Οι μισθωτοί που αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν τόσα ημερομίσθια, όσες είναι οι ημέρες εργασίας στο 15νθήμερο ή στο μήνα, ενώ οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό, δικαιούνται του ημίσεως ή ολόκληρου του μηνιαίου μισθού.

Από τις αποδοχές αυτές, ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει όσα τουλάχιστον έλαβε ο μισθωτός, δυνάμει υποχρεωτικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τη νομολογία των Δικαστηρίων, η υποχρέωση καταβολής του μισθού εις τον εξ οιουδήποτε ανυπαιτίου κωλύματος, κωλυθέντα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον εργοδότη, υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσεως στον ίδιο εργοδότη και μάλιστα, κάθε έτος από της ενάρξεως της παροχής της εργασίας του και όχι εφ’ άπαξ.

Το έτος κατά το οποίο γεννάται η αξίωση του μισθωτού σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 Α.Κ. δεν υπολογίζεται ημερολογιακό, αλλά εργασιακό, δηλαδή από την ημέρα προσλήψεως του μισθωτού (Ν.Σ.Κ. 170/63).(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ