Ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, υποστήριξε ότι χάρη στο κίνητρο της εντοπιότητας η επαρχία δεν θα χάνει πληθυσμό, ενώ θα δοθεί λύση και στο σοβαρό πρόβλημα της στέγασης, που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές.
Τους στόχους των αλλαγών στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ώστε να προχωρούν γρήγορα και να γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας για «σημειακές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια».
Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤNews είπε ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, περιγράφοντας τους στόχους της νέας νομοθεσίας: «Σύντμηση των χρόνων για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού από το στάδιο της προκήρυξης, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, προκειμένου οι επιτυχόντες και οι διοριστέοι στον διαγωνισμό να αναλάβουν πραγματικά καθήκοντα».
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο εισάγει μια μεγάλη καινοτομία, η οποία θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, που είναι η άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων από τις βάσεις δεδομένων των μητρώων του.
Ως παράδειγμα ανέφερε το εξής:
«Ζητείται για παράδειγμα το πτυχίο μας που είναι καταχωρημένο στα μητρώα του ΕΦΚΑ. Αντί λοιπόν να σκανάρουμε το πτυχίο, να το αναρτούμε στη σελίδα και να μπαίνει και ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ δίνουμε τη δυνατότητα στους υποψηφίους να αντλούν τα στοιχεία τους από όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πόσα παιδιά έχω, το οποίο είναι μέσα σε μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών και ζητούσε από τον υποψήφιο να αναρτήσει ένα δικαιολογητικό που χρησιμοποιεί το μισό κράτος περί οικογενειακής κατάστασης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων «δεν είναι πάντα οι προσλήψεις και η ενίσχυση του προσωπικού», διότι «η διαδικασία είχε καθυστερήσεις στον έλεγχο. Εάν υπάρχει κάτι ψηφιακά δεν χρειάζεται έλεγχος και χειροκίνητα».
Η εντοπιότητα ως κίνητρο
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λιβάνιο «το πολύ σημαντικό που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η εντοπιότητα», διότι «όταν κάποιος δεν διοριστεί, έρχεται επιλαχών, αλλά για να μαζευτεί μια δεξαμενή κενών θέσεων και να γίνει ανακατανομή των επιλαχόντων πάλι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος. Η εντοπιότητα θα λύσει σε σημαντικό βαθμό στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αυτό το θέμα ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν τις θέσεις για τις οποίες πραγματικά ενδιαφέρονται».
Υποστήριξε ότι η εντοπιότητα θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα η ελληνική περιφέρεια να χάνει πληθυσμό πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Εμείς λοιπόν πριμοδοτούμε σε μεγάλο βαθμό την εντοπιότητα σε ορεινούς κυρίως και νησιωτικούς δήμους. Θέλουμε ο νέος, ο οποίος είναι για παράδειγμα από τον Δήμο Αγράφων που τελειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, εφόσον το επιθυμεί, να μπορέσει να εργαστεί στον Δήμο Αγράφων όταν ανοίξει θέση», είπε και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό και δίνουμε κίνητρο ιδίως στους νέους ανθρώπους, να παραμείνουν στον τόπο τους, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές. Επιλύουμε και ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη στέγη των δημοσίων υπαλλήλων αφού έχουμε δει ότι το κόστος της στέγης, στις τουριστικές περιοχές ιδίως, είναι πάρα πολύ δυσβάσταχτο, παρά τα κίνητρα».
Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιδότηση 10.000€ για ανακαίνιση σπιτιού. Voucher Τουρισμού με επίδομα 1250€ στο χέρι. ΑΣΕΠ: Βγήκε η προκήρυξη 7Κ/2024 – 1.113 νέες μόνιμες προσλήψεις ΥΕ