Διορισμούς στους έξι μήνες αντί για δύο χρόνια επιδιώκει η Κυβέρνηση με μία τρίπτυχη δέσμη παρεμβάσεων, που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις».

Το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να επιταχυνθεί κατά πολύ ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ, καθώς το διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση κάθε προκήρυξης μέχρι τον διορισμό των επιτυχόντων ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο χρόνια, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας στους δημόσιους φορείς. Παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ υποβάλλονται ηλεκτρονικά, η μεγάλη καθυστέρηση έγκειται στη διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων, ειδικά στις περιπτώσεις των προκηρύξεων με μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων. Η ανάγκη πλέον για ταχύτερη εξέλιξη των διαδικασιών έχει γίνει επιτακτική, καθώς είναι χιλιάδες είναι οι προσλήψεις που εκκρεμούν και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την προηγούμενη και την τρέχουσα χρονιά, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται και η έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για την επόμενη χρονιά.

Η περίπτωση της Υγείας

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Υγείας για την οποία έχουν εγκριθεί πάνω από 6.500 μόνιμες θέσεις  για φέτος σε φορείς όπως νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμούν άλλες 4.000 περίπου θέσεις από το 2023 και 2022. Και ενώ το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και φορέων υγείας είναι μείζον για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας, , δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα κανένας διορισμός ούτε από τις προκηρύξεις του 2024 ούτε όμως και από τις παλαιότερες. Η εξτρά μοριοδότηση των υποψηφίων στους εν λόγω διαγωνισμούς είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, το πρόβλημα που καθυστερεί πολύ τη διαδικασία της επεξεργασίας των φακέλων των υποψηφίων, ειδικά στις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ που οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι νέες προσλήψεις που εκκρεμούν για το υπουργείο Υγείας να καλυφθούν από τη δεξαμενή του γραπτού διαγωνισμού προκειμένου να προκριθούν να επιταχυνθεί η κάλυψη των κενών σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα.

Το τρίπτυχο των παρεμβάσεων

Πιο αναλυτικά τρεις είναι οι βασικότερες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης προκειμένου να επιταχυνθεί κατά πολύ ο χρόνος των προσλήψεων και διορισμών των υποψηφίων.

  1. Διασύνδεση με όλα τα βασικά μητρώα του δημοσίου τομέα

Θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή θυρίδα για κάθε υποψήφιο και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από όλα τα ψηφιακά μητρώα του Δημοσίου (gov.gr, e-efka, ptyxia.gov.gr). Η αναγκαιότητα για ψηφιακή διασύνδεση των μητρώων καθίσταται περισσότερο εμφανής από το γεγονός ότι ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 10 αιτήσεις την ημέρα, ενώ ένας μέσος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μπορεί να φτάσει τις 70.000 αιτήσεις. Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της θυρίδας, πλέον, ο εκάστοτε υποψήφιος θα εισέρχεται με κωδικούς Τaxisnet για να υποβάλει την αίτησή του για την προκήρυξη, μέσω της οποίας θα δίνει εξουσιοδότηση στο σύστημα να αναζητήσει από το gov.gr όλα τα σχετικά στοιχεία ή/και τα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως πιστοποιητικά για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ. Η ηλεκτρονική συλλογή των πιστοποιητικών θα συμπαρασύρει μοιραία και όλα τα επόμενα στάδια των διαγωνισμών, καθώς ο έλεγχος των προσόντων θα γίνεται ψηφιακά, δηλαδή αυτόματα, μειώνοντας και τον χρόνο ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψήφιους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού.

  1. Ταχύτερος μηχανισμός αποδοχής και αναπλήρωσης θέσης

Αλλαγές θα προκύψουν και στη διαδικασία πρόσληψης, που τώρα φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες για τους επιτυχόντες. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πολλοί υποψήφιοι είχαν διοριστεί αλλά μπορούσαν να αποδεχτούν τη θέση μετά από ένα εξάμηνο μπλόκαρε όλο το σύστημα, γιατί πολλοί από τους νεοδιορισθέντες παράλληλα επέλεγαν μια άλλη θέση από τα αποτελέσματα παλαιότερων προκηρύξεων, με το ΑΣΕΠ να ψάχνει κάθε φορά για επιλαχόντες. Μάλιστα το υπουργείο εξετάζει ενδεχόμενο να υπάρξει μια είδους «ποινή» σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού, η οποία θα προβλέπει τον αποκλεισμό του εκάστοτε υποψήφιου από μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

  1. Ενίσχυση του γραπτού διαγωνισμού με ψηφιακή εξέταση για τους υποψήφιους

Για τις περιπτώσεις που μια δημόσια υπηρεσία χρειάζεται άμεσα προσωπικό, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή επιτυχόντων η οποία θα είναι διαθέσιμη πάντα, απ’ όπου το ΑΣΕΠ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αντλεί και να διορίζει κάποιον από τους εγγεγραμμένους πίνακες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αυτό ήταν και το σκεπτικό γύρω από τον γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023.  Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του Υπουργείου είναι να ενισχύσει το μοντέλο του διαγωνισμού όχι όμως με τις διαδικασίες που ισχύσαν στον πρώτο διαγωνισμό αλλά με αλλαγές που θα περιλαμβάνουν εξέταση του υποψήφιου μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, εγκατεστημένη σε ειδικά εξεταστικά κέντρα.  Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε ομάδες, ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός, και η βαθμολογία της εξέτασης θα γίνεται αυτόματα, έτσι ώστε στο τέλος ο υποψήφιος να γνωρίζει αμέσως το αποτέλεσμα της επίδοσης του και να παρακαμφθεί εντελώς η διαδικασία διόρθωσης των γραπτών από το ΑΣΕΠ. Στις σκέψεις μάλιστα του Υπουργείου είναι να στη διαδικασία αυτή να ενταχθούν και περισσότερες ειδικότητες από αυτές που υπάρχουν σήμερα ώστε να μεγαλώσει η δεξαμενή των υποψηφίων και να καλύπτει περισσότερες ανάγκες δημοσίων φορέων.

Τέλος το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, σε εφαρμογή της συνταγματικής υποχρέωσης προστασίας των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, με δεκαπενταετή υποχρέωση παραμονής με στόχο να υποστηριχθεί η μόνιμη διαμονή κατοίκων μεσαίων δήμων και άλλων περιοχών της επικράτειας, πέραν των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες.  «Το ΑΣΕΠ κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας. Αυτό που θέλουμε είναι να του δώσουμε τα εργαλεία να κάνει πιο γρήγορα τις διαδικασίες» υπογράμμισε ο Υπουργός. (Πηγή: e-dimosio.gr) 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς