Στην αξιοποίηση μέσα στον Μάιο της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού για ένα μήνα και όχι 45 ημέρες και για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.
Όπως υπογράμμισε μέσα στις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις τονίζοντας ότι το πρόγραμμα Sureπου θα επιδοτεί ουσιαστικά τον μισθό όσων εργάζονται πλέον με εκ περιτροπής εργασία και ευέλικτες μορφές εργασίας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Όπως είπε “ο Μάιος είναι ένας μεταβατικός μήνας θα είναι ένας μεταβατικός μήνας και στο καθεστώς προστασίας με τον τρόπο που το γνωρίζαμε ως τώρα δηλαδή σε σχέση με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να βάζουν σε αναστολή εργασίας ανθρώπους στη διάρκεια αυτού του μήνα. Θα παρουσιαστούν οι σχετικές ανακοινώσεις αύριο ή μεθαύριο από το οικονομικό επιτελείο για το τι θα ισχύσει για το Μάιο”. Παράλληλα για το Ιούνιο τόνισε ότι έρχεται ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα δάνειο που παίρνουμε δίνοντας και εμείς εγγυήσεις, βάζει λίγες εγγυήσεις και η ευρωπαϊκή επιτροπή και όλες μαζί αυτές οι εγγυήσεις καθιστούν εφικτό ένα δάνειο και αυτο το δάνειο μοιράζεται ανάλογα στην κάθε χώρα, και έτσι θα στήσουμε ένα πρόγραμμα επιδότησης-ενίσχυσης της εργασίας. “Εμείς ως κράτος θα επιβαρυνθούμε το δάνειο, για τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα θα είναι μια δυνατότητά του ενώ η επιχείρηση δεν μπορεί να τον απασχολεί στο βαθμό που τον απασχολούσε να κρατάει ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του μισθού του και να είναι μέσα στην αγορά εργασίας. Το πιο κρίσιμο από όλα είναι να κρατήσουμε τη σχέση επιχειρήσεων και εργαζομένων, αυτό είναι που δεν πρέπει να διαρραγεί”.Όπως είπε είναι ένα πρόγραμμα που θα εξαγγελθεί όταν θα έρθει η ώρα και” θα βοηθήσει πολύ αυτή η ενίσχυση της απασχόλησης για να μπορούμε να κρατηθούμε στην μεταβατική φάση που θα είμαστε ταυτόχρονα σε κορονο-ύφεση και θα έχουμε και την απειλή των αναζωπυρώσεων”.
Ερωτηθείς για την ύφεση που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία σημείωσε ότι” η εκτίμησή μου πιστεύω από την παρατήρηση άλλων πανδημιών αλλά και των πολεμικών περιόδων γιατί είναι ένας «πόλεμος» στην πραγματικότητα, είναι ότι η ύφεση μπορεί να κινηθεί μεταξύ 4 με 8 %. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που είχαμε ένα ΑΕΠ 187 δις θα πέσουμε σε κάτι που θα είναι μεταξύ του 170 και του 180. Που σημαίνει μια μείωση που αναπόφευκτα θα πάει σε ολόκληρη την οικονομία, σε ότι αφορά τον παραγωγικό ιστό, και θα προσπαθήσουμε εμείς”. Πηγή: dikaiologitika.gr
Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 36.500 προσλήψεις. ΑΣΕΠ: Οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις που έρχονται. 1.100 προσλήψεις στον ΕΟΔΥ