Τον Απρίλιο η εισπραξιμότητα του ταμείου βυθίστηκε στο 38% από 90% τον Ιανουάριο – Σώζεται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό
Δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι ακόμα και με το «καπέλο» έως 36% που θα επιβληθεί από το 2018 στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών. Τη χαριστική βολή θα επιφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο «καπέλο» στις εισφορές που θα επιβληθεί με έκπτωση το 2018 αλλά το 2019 θα αγγίξει έως και το 36%.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Η νέα επιβάρυνση δεν απειλεί μόνο τους ασφαλισμένους αλλά και τα έσοδα του ΕΦΚΑ τα οποία κάθε μήνα σημειώνουν μεγαλύτερη κάμψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Μηταράκη) έναντι βεβαιωμένων εισφορών ύψους 250 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 227 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 90%), τον Φεβρουάριο 108 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 43%), τον Μάρτιο 177 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 70%), και στο τέλος Απριλίου μόνο 95 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εισπραξιμότητα από το 90% κατέρρευσε στο 38%.
Όπως διευκρίνισε ο ΕΦΚΑ μετά την παράταση που δόθηκε έως τις 12 Μαΐου εισπράχθηκαν συνολικά για τον μήνα Απρίλιο 130 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή συνολικά εισπράχθηκαν 642 εκατ.ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο ο ΕΦΚΑ στις επίσημες ανακοινώσεις του υπολογίζοντας την εισπραξιμότητα με μέσους όρους δεν δείχνει να ανησυχεί σημειώνοντας ότι σε τετραμηνιαία βάση η εισπραξιμότητα κινήθηκε στο 60%.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι «τρύπες» από τις εισφορές των μη μισθωτών και δημοσίων υπαλλήλων έκλεισαν με μία μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα, κρατήθηκαν χαμηλά και οι δαπάνες του ΕΦΚΑ για παροχές ασθενείας, προνοιακές παροχές (πχ ΕΚΑΣ, εφάπαξ), κύριες συντάξεις αλλά και αποδόσεις των εισπράξεων υπέρ τρίτων.
Με τη συγκράτηση δαπανών φαίνεται να επιτεύχθηκε το «πλεόνασμα» άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο εμφάνισε ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ.
Συγκεκριμένα, για το α΄τετράμηνο του έτους ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα 112,33 εκατ. ευρώ, έναντι προβλεπόμενου ταμειακού ελλείμματος 234 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, πέραν των βεβαιωμένων εσόδων, προβλέπουν την είσπραξη 2,050 δισ. ευρώ καθ’ όλο το 2017 από τις εισφορές μη μισθωτών ή 170 εκατ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο, στόχος που δύσκολα θα επιτευχθεί.
Η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016 στους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πρώτες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με βάση το εισόδημα του 2016 θα πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.
Μειωμένα είναι και τα έσοδα του ΕΦΚΑ και από τις εισφορές που οφείλει να δώσει το Δημόσιο ως εργοδότης για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ ο φορέας έπρεπε να εισπράξει 330 εκατ. ευρώ από εισφορές του Δημοσίου και εισέπραξε μόλις 254 εκατ. ευρώ (απόκλιση 76 εκατ. ευρώ).
Υπενθυμίζουμε ότι το Δημόσιο από την πλευρά του το 2017 καταβάλλει εισφορές ίσες με το 3,3% και σταδιακά αυξάνονται για να φτάσουν το 2020 στο 13,33%, στο ύψος της εισφοράς δηλαδή που καταβάλλει κάθε εργοδότης του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Η βάση υπολογισμού θα μειωθεί προσωρινά κατά 15% το 2018 ενώ δεν θα υπάρχει έκπτωση μετά το 2018.
Η υπουργική απόφαση διευκρινίζει ότι υπόχρεοι για την καταβολή εισφορών είναι: Εταίροι ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ, μέτοχοι ΑΕ με ποσοστό πάνω από 3% που συμμετέχουν στο ΔΣ, μέλη κοινοπραξιών και διαχειριστές ΙΚΕ οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα φορολογητέα κέρδη (πραγματικά ή λογιστικά) των επιχειρήσεων. Κι αν οι εταιρείες δεν εμφανίζουν κέρδη, θα πληρώνουν πάλι εισφορά με βάση τον κατώτατο μισθό.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, περίπου 1.000 ευρώ ετησίως ακόμα και στα χαμηλά εισοδήματα. Δυνατότερο είναι το «χτύπημα» στα εισοδήματα άνω των 30.000 όπου οι εισφορές διπλασιάζονται η και τριπλασιάζονται σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε έως 31/12/2016. Το «καπέλο» το 2019 αγγίζει το 36% ενώ η συνολική παρακράτηση από το δημόσιο (φόρος, εισφορά, τέλος επιτηδεύματος) φθάνει το 53,8% (για εισόδημα ύψους 65.000 ευρώ και άνω) (πηγή)