Σφίγγει ο «κλοιός» και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς με σχετική διάταξη που θα έρθει σύντομα στη Βουλή καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται στην εμπορική αξία των ακινήτων.

Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Ιανουαρίου και στόχος είναι τον Φεβρουάριο ή το αργότερο έως τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα, με την οποία γίνονται οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου σήμερα.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σημειώνεται πως το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11, τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην εφημερίδα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης πρέπει να αποφασιστεί η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς.

Κάθε ένας από τα 4 εκατομμύρια οφειλές, σημειώνει, θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι διαφορετικό να έχει κάποιος ακίνητο στον Κολωνό και διαφορετικό να έχει ακίνητο στο Κολωνάκι.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το ρεπορτάζ, πρώτο τρίμηνο του έτους διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα, κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην Εφορία «βγαίνουν στο σφυρί» σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ